Valóban megszakadhat a szív!

2017. január 13. 12:12

Halálesetek sora kísérte a tavalyi évet, megannyi népszerű hírességtől búcsúztunk. Mind közül a legmegdöbbentőbb egy családi tragédia volt: Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, amikor másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult a találgatás: vajon tényleg megszakadt a szíve gyermeke elvesztésétől? A kardiológusok válasza: valószínűleg igen. Az InfoRádió összeállítása.

2017. január 13. 12:12

„Bánatában megszakadt a szíve”. Igaz lehet-e ez a teória, létezik-e valóban a „Broken Heart syndroma”? – teszi fel a kérdést az InfoRádió.

Úgy tűnik, a drámai jelenség nagyon is létezik, sőt, orvosilag is igazolható tünet. Vannak, akik a „megszakadt szív szindróma” kifejezést használják erre, a hivatalos megnevezés a stressz okozta kardiomiopátia, vagy takotsubo kardiomiopátia.

A British Heart Foundation meghatározása szerint ez egy „ideiglenes állapot, amikor a szívizom elgyengül, a bal szívkamra megváltoztatja az alakját. Mindez sokk hatására következhet be: a takotsubo-szindrómával diagnosztizáltak több mint háromnegyede szenvedett el erős érzelmi vagy fizikai sokkot, mielőtt rosszul lett.

„A stresszt kiválthatja a gyász, de sok minden más is. Valószínűleg a hirtelen felszabaduló hormonok – főleg az adrenalin – okozzák az izombénulást” – magyarázza Benczúr Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának tagja, aki szerint ez más, mint egy átlagos szívroham, ahol az artériák eltömődése a vérellátást blokkolja. Itt valóban megszakad a szív, azaz a kamra fala. Innen is ered a takotsubo megnevezés, ami egy hagyományos japán halászedény, amelynek egyik felén rés van.

„Még 1990-ben írta le Japánban Sato és munkacsoportja az úgynevezett Takotsubo cardiomyopathiát, amely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek, köztük a hirtelen, erős mellkasi fájdalom és az EKG-eltérések mellsőfali infarktus képét utánozzák. A részletes vizsgálatok azonban nem szoktak koszorúér-elzáródást igazolni. Jellemző viszont a szívultrahang-vizsgálat lelete. Innen kapta a syndroma a nevét is, »takotsubo«, melynek alakjára nagyon emlékeztet a kitáguló szívcsúcs ultrahangos képe” – mutat rá a szakember.

És hogy mi váltja ki ezt az állapotot? Többnyire hirtelen érzelmi megrázkódtatás, mély bánat, de ritkábban váratlan nagy öröm is ide vezethet. Ilyen hatást válthat ki a szervezetünkből egy „egyszerű szakítás” is. Amennyiben úgy érezzük, hogy hatalmas veszteség ért minket amiatt, hogy a másik fél elhagyott, hasonló szimptómák léphetnek fel. A fizikai tünetek között légszomj, mellkasi fájdalom szerepelhet, de akár szívrohamhoz is vezethet a sok szomorkodás – zárul az InfoRádió írása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!