Csaknem minden hatodik magyar külföldön születik

2017. március 27. 11:37

2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték – derült ki egy adatigénylésből. Ez nem sokkal kevesebb, mint ahány gyermek tavaly született Magyarországon.

2017. március 27. 11:37

A magyar gyerekek 15 százaléka nem itthon jön a világra, mert annyi fiatal magyar él már külföldön – hangzott el az RTL Klub vasárnap esti Híradójában. Egy magyar család arról mesélt korábban a Házon kívül című műsornak, hogy nemrég költöztek haza Észak-Skóciából, de a visszaállás nem megy zökkenőmentesen: a nagyobbik gyereknek például hónapok óta nem sikerül TAJ-kártyát intézniük. Szeptemberben óvodába kellene iratnia a gyereket, de TAJ-kátya nélkül ez nem fog menni – mondta a családfő.

Hogy hány magyar vállalt külföldön gyermeket, eddig nem lehetett tudni, most azonban az LMP adatigénylésére a Fővárosi Kormányhivatal kiadta a pontos számokat, és ebből derült ki, hogy a magyar gyermekek közel 15 százaléka külföldön születik. 

2010 és 2016 között 78 ezer külföldön született gyermek magyar anyakönyvezését kérték. Ez nem sokkal kevesebb, mint ahány gyermek tavaly született Magyarországon (2015-ben 91.690 gyermek született itthon a KSH adatai szerint). A most kiadott adatok szerint átlagosan havi ezer magyar gyerek születik külföldön.

A diplomás fiatalok hazacsábítását célzó Gyere haza, fiatal program keretében 2015 óta 57 millió forintból 105 fiatal tért haza. Tavaly júniusban bejelentették a program befejezését.

 
 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2017. május 17. 17:47
"a magyar gyermekek közel 15 százaléka külföldön születik." ezen kéne görcsölni, mert ezek a legéletrevalóbb magyarok gyerekei, nem azon, ha valaki abortuszra kénytelen, mert nyomorba nem szülne.
cutcopy
2017. április 29. 13:00
Nyilván hogy az ostoba RTLklubnak nem a határon túliak jutnak eszükbe hanem a külföldi munkavállalók akik legtöbben ráadásul szingliként mennek ki, a két és fél millió határon túli magyar vagy a hárommilliós diaszpóra eszükbe sem jut hogy léteznek..
Mutimi
2017. április 06. 17:44
Azok vannak benne, akiknek magyar állampolgárságuk is van. A külföldön dolgozók gyerekei évente 4-5 ezren születnek külföldön. A többi gyerek határontúli és most már magyar állampolgárságú szülőtől született.
Mich
2017. április 06. 17:43
A hvg-rtl persze most is kavar és kever (össze)... 1. "külföld" - abban benne vannak az elszakított magyarok, a (régen) külföldön élők és a külföldön munkát vállalók (a libsibolsináci ez utóbbit próbálják most is felfújni... - és elhallgatni a 2010 előtt kimenteket)... 2. belföld - igen, kár hogy ilyen kevesen születnek M.o.-on. A Kormány ezen próbál meg változtatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!