Áprilistól indulnak az Egyszülős Központ online szolgáltatásai

2017. április 04. 10:51

A gyermeküket egyedül nevelő szülők segítésére állami támogatással, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány közreműködésével alakul meg idén az Egyszülős Központ, amely szolgáltatásait az érintettek javaslatait figyelembe véve alakítja ki. A központ áprilisban elindította azon ingyenes online szolgáltatásait, amelyekre a legnagyobb igény mutatkozik: jogi, pszichológiai tanácsadást és mediációs segítséget.

2017. április 04. 10:51

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse az egyedülálló, elvált, megözvegyült szülők által fenntartott egyszülős családokat. Ma Magyarországon körülbelül 300.000 családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek. Az idei évtől állami támogatással nyílik arra lehetőség, hogy ezek a családok több segítséget kapjanak mindennapi nehézségeik megoldásában.

Az alapítvány online közvélemény-kutatást végzett az érintettek körében, hogy milyen nehézségekkel küzdenek és milyen jellegű segítségre lenne leginkább szükségük. A több mint ezer válaszadó véleményének figyelembe vételével indítja el tavasszal az Egyszülős Központ – számos szakember közreműködésével – online szolgáltatásait, akik jogi tanácsadással, lelki segítségnyújtással, mediációval (alternatív vitarendezéssel) állnak a hozzájuk fordulók rendelkezésére,  az alapítványon keresztül. A szolgáltatások ingyenesek, e-mailben, skype-on és telefonon keresztül lehet őket igénybe venni, de a lehetőségektől függően személyes konzultációra is lesz lehetőség. Részletes tájékoztatást az egyszulo.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

*

A szolgáltatások indítására rendezett Kóstolj bele az Egyszülős Központba! című programon az érdeklődők valódi ízelítőt kaphattak az áprilistól elérhető segítségnyújtásból és személyesen is találkozhattak, konzultálhattak több, a központ munkáját segítő szakemberrel. Az eseményen részvevő jogászoktól, pszichológusoktól tanácsot kérhettek tipikus élethelyzetekre, és megtudhatták, milyen problémák kezelésében segíthet az alternatív vitarendezés, a mediáció. Ebben partnerük a Közép Európai Mediációs Intézet (KEMI), akikkel közösen szeretnék elérni, hogy minél többen megismerjék és alkalmazzák a vitarendezés ezen hatékony, gyors és költséghatékony módját. A nyitó rendezvényen egyes élethelyzetek felelevenítésével érzékeltették az egyszülős családok mindennapjait az Érintések Improvizációs Színpad szakemberei közreműködésével.

Nagy Anna, az alapítvány kuratóriumi elnöke az online szolgáltatások ünnepélyes elindításakor arra hívta fel a figyelmet, hogy: „Több mint 300.000 szülő naponta 48 órányit teljesít, hiszen két ember helyett kell, hogy helytálljon. Több mint félmillió gyerek egyetlen szülővel nevelkedik és tanul meg sok mindent, amihez két szülő kellene. Most rajtunk a sor, hogy mögéjük álljunk, hogy segítsünk nekik és – ahogy ez még sosem történt – ünnepeljük őket és ismerjük el azt a hatalmas teljesítményt, amit nap mint nap nyújtanak.”

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a központ létrehozásához nyújtott 500 millió forintos állami támogatásról szólva kiemelte: „Évek óta azon dolgozunk, hogy Magyarország családbarát ország legyen. Sokszínű a magyar társadalom, sokféle család létezik, s mi abban kívánunk segíteni, hogy létesüljön egy olyan központ, ahol a hasonló sorsú emberek meg tudják beszélni gondjaikat, de akár örömüket is megoszthatják egymással és otthonosan érezhetik magukat”.

*

Az év második felében megnyíló központ munkáját segítő szakemberek köre folyamatosan bővül, munkatársai pedig tavasztól az online tanácsadásokon kívül rendszeresen szerveznek közösségépítő programokat, s a tervek szerint nyáron legalább száz gyermeknek biztosítanak majd kedvezményes táborozási lehetőséget.

(Forrás: Közlemény, Fotók: Botár Gergely)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!