Bogárdi Szabó: Halálos paradoxon volt a református egyház kompromisszumkötése a pártállammal

2017. szeptember 25. 12:05

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a protestáns múltfeltárásról tartott hétfői budapesti konferencián halálos paradoxonnak nevezte hogy a református egyház annak idején kompromisszumokat kötött egy olyan politikai hatalommal, amely indulásától kezdve az egyik fő programjának tekintette az egyházak megszüntetését.

2017. szeptember 25. 12:05

Halálos paradoxonnak nevezte a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a protestáns múltfeltárásról tartott hétfői budapesti konferencián azt, hogy a református egyház annak idején kompromisszumokat kötött egy olyan politikai hatalommal, amely indulásától kezdve az egyik fő programjának tekintette az egyházak megszüntetését. 

Bogárdi Szabó István köszöntőjében kiemelte: 1919-ben, a tanácsköztársaság idején úgynevezett egyházlikvidáló bizottságokat állítottak föl a kommunisták, és noha 1948 után már nem használtak ilyen durva kifejezést, az Egyházügyi Hivatal és a kommunista pártállam végső célja is az egyházak megszüntetése volt. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy ezek az utolsó pillanatok, amikor még „a szemtanúk, a szenvedő alanyok egy része is közöttünk van”, és rögzíteni lehet visszaemlékezéseiket.

Hozzátette: a kép, amit a közelmúlt feldolgozása ad, nem fekete-fehér, ezért „fontos az érzékeny, finom megkülönböztetni tudás”.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. szeptember 25. 17:30
Valóban nem ártana némi érzékeny, finom megközelítés. Az 50-es, 60-as években a falusi templomok minden vasárnap tele voltak, kompromisszum ide-vagy oda.
péterx
2017. szeptember 25. 16:50
Az nem kompromisszum volt , hanem nyílt , vagy alig álcázott elnyomás .
totyalaci
2017. szeptember 25. 15:57
Hasonló megállapításokat lehet manapság is tenni. És ráadásul a mai református Egyház a legnagyobb sebességgel és intenzitással teszi ezt.(mármint a benyalást) Szomorú dolog ez, dehát egyszer majd csak rájönnek, hogy nekik aztán végképpen nem Orbán Viktor a főnökük.
noMores
2017. szeptember 25. 12:34
A NER seggenek nyalasa mar nem olyan gusztustalan?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!