Családi válságok veszélyhelyzetben: van segítség!

2020. április 01. 12:29

A most kialakult veszélyhelyzetben különösen fontos tudnia mindenkinek, aki fizikai vagy lelki bántalmazást szenved el, hogy van segítség.

2020. április 01. 12:29

Tizenöt évvel ezelőtt, 2005. április 1-jén kezdte meg működését a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak segítését szolgáló kríziskezelő hálózat részeként az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), valamint hét krízisközpont.

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. által működtetett, a bántalmazás áldozatait segítő OKIT munkatársai 2005 óta közel 220 ezer hívást fogadtak – közölték az évfordulón. Az elmúlt 15 év alatt 30 menekítést szolgáló férőhelyből 316 lett, a krízisközpontok száma 20-ra nőtt és 8 titkos menedékházzal is bővült az ellátórendszer. Mindezek mellett az elmúlt időszakban az emberkereskedelem áldozatainak fenntartott átmeneti szálláshelyek száma is megkétszereződött, 12-ről 24-re nőtt.

Tizenöt év alatt a szervezet működésének keretében több mint 16 ezer ember védett szállásokra való menekítése történt meg.

Napjainkra a fizikai és lelki bántalmazás témája a közbeszéd fontos részévé vált, ami módot teremt arra, hogy mind többen merjenek segítséget kérni. 

A most kialakult veszélyhelyzetben különösen fontos tudnia mindenkinek, aki fizikai vagy lelki bántalmazást szenved el, hogy van segítség: az ellátórendszer szakképzett munkatársaival továbbra is az áldozatok rendelkezésre áll, az OKIT éjjel-nappal hívható telefonszolgálata a nap 24 órájában fogadja a hívásokat.

Az OKIT országosan hívható ingyenes száma: +36-80-20-55-20 

A 15 éves OKIT igazgatójával, Boglacsik Tímeával a Mandiner januárban készített interjút, ami itt érhető el.

csalad.hu-n megjelent interjúja ezen a linken érhető el


Bővebb információk: www.kapcsoljegybol.hu

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 02. 05:39
Van egy részlet, amire senki sem figyel: a gyerekbántalmazás is növekedhet ebben a helyzetben (rajtuk még könnyebb leverni a megnövekedett feszültséget), és a gyerekek pláne nem fordulhatnak senkihez, mert egyszerűen semmilyen módon, mentálisan, pszichésen nem olyan önállóak, hogy erre képesek legyenek. Gyerekek legfeljebb arra lehetnek képesek ilyen helyzetben, hogy megpróbálnak megszökni (ld Arany versét: Juliska elbujdosása https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/arany-janos-B084/1847-1852-B089/juliska-elbujdosasa-B304/ ) Bár Arany itt "rossz lánynak" titulálja Juliskát, tény, hogy amikor a lányuk nagyon fiatalon meghalt, ettől Arany János olyan depresszióba esett, hogy tíz évig képtelenné vált verset írni. Szerintem a versben nem a valós érzelmi kapcsolatokat írta le a költő, de az is biztos, hogy a kislány nem a semmi miatt akart volna világgá futni. Ez mindenképpen egy rendkívül furcsa családi fotó: https://dka.oszk.hu/088300/088399/465_584_pix_Oldal_25_kep_0001_nagykep.jpg - a vőn kívül senki sem néz bele a kamerába, a lány tüntetően hátat fordít az anyjának, akinek a tekintete meglehetősen üveges, a semmibe mered a kamera helyett, nevezhető akár kicsit eszelősnek is. Arany talán a lányát nézi, mindenesetre furán kaotikus az egész, kilóg a megszokott műtermi családi fotók tömegéből. Végül is ez most teljesen mindegy, a gyerekek általában vett helyzete is mellékes most, nem sokat lehet tenni miatta, lesz, ahogy lesz, a járvány miatti vesztegzár úgyis csak átmeneti állapot, ami reméljük, hamar rendeződik.
nick89
2020. április 01. 12:35
Átlagosan elő kell venni az átlagosan 15.000.000 ft-os megtakarítást, oszt évekig lehet megélni belőle. Átlagosan tehát semmi probléma. Átlagosan. Házmesterek, jelentsetek fel ezért is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!