Szülés és koronavírus: mire készüljenek a leendő szülők?

2020. április 24. 08:26

A kismamák jellemzően fiatalok, így könnyű lefolyása lehet az esetleges koronavírus-fertőzésüknek, de nem szabad így sem felelőtlenül viselkedniük. Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyászt, országos szakfelügyelő főorvost kérdeztük a szülések körülményeiről koronavírus idején.

2020. április 24. 08:26
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mennyire jelenthet veszélyt a kismamákra és az újszülöttekre a koronavírus?

Fontos tudni, hogy az új típusú koronavírust még csak nagyon rövid ideje ismerjük. Valójában nem telt el kilenc hónap azóta, hogy az első fertőzött személyt felismerték, megtalálták. Éppen ezért csak óvatosan tudok nyilatkozni. A nemzetközi szakirodalomban mindenhol azt írják le, hogy a fiatal, egészséges emberek általában, ha megfertőződnek, akkor is könnyű lefolyású betegségre, esetleg teljes tünetmentességre számíthatnak.

A kismamák is ebbe a csoportba tartoznak, így a leggyakrabban könnyű betegségként zajlik le a fertőzés.

Ez semmiképpen sem jelenti, jelentheti azt, hogy felelőtlenül kell viselkedni és bátran érdemes összeszedni a vírust. Nyilván érdemes megtenni minden olyasmit, amit az Operatív Törzs, illetve az Országos Tisztifőorvos Asszony javasol, de jók az esélyek arra, hogy a betegség könnyű kimenetelű legyen. Előfordulhat azonban az is, hogy valakinek súlyosabb lefolyású lesz a betegsége. Ilyen esetben ugyanazt a kezelést kell kapnia, mint a nem várandós betegeknek. Amennyiben a szülés ebben az időszakban zajlik le, úgy a hazai szülészetek, egészen pontosan az erre kijelölt szülészetek képesek lesznek megfelelő védő eszközök, védő felszerelés mellett kísérni a szülést. Könnyű, szövődménymentes fertőzés esetén a szülés a megszokottaknak megfelelően, hüvelyi úton történhet. Alapvetően ilyen esetben császármetszésre csak szülészeti okból kell számítani, azaz ugyanúgy, mintha nem lenne fertőzött az anya.

Jelenthet-e veszélyt a magzatra a koronavírus, ha elkapja egy terhes nő? Milyen eseteket ismer a nemzetközi szakirodalom?

Az újszülöttek fertőzöttségére vonatkozóan is kevés még az adatunk, de

minden jel arra mutat, hogy a baba a méhen belül nem fertőződik meg.

A megszületést követően kell végig gondolni azt, hogy mi a legjobb a babának, és mi a legjobb az anyának. Igazoltan fertőzött anya esetén kétféle javaslata van a világ vezető szülészeti és gyermekgyógyászati társaságainak. Vannak, akik azt javasolják, hogy kellő óvintézkedések mellett, de a baba maradjon az anya mellett. Ugyanakkor a másik álláspont szerint az anyát és a gyermeket ilyenkor érdemes elkülöníteni, hiszen az anya megfertőzheti az újszülöttet. Azonban azzal mindenki egyetért, hogy ilyenkor szoptatni mégis érdemes. Ha együtt van az anya és a baba, akkor ez a probléma nélkül megvalósulhat, ha külön vannak, akkor elsődlegesen az anya által lefejt saját tejet érdemes a babának adni. Egy esetben mindenki megegyezik: ha az anya nem kívánja szoptatni a babát, akkor feltétlenül el kell választani őket, nem lehetnek együtt. Ennek az az oka, hogy az anyatejben kiválasztódik a felnőtt szervezetben, azaz az anya szervezetében termelődő ellenanyag, így az a babát is védi. Amennyiben az anya nem szoptat, úgy ez a védelem elmarad, így a babát valóban érdemes az anyától elválasztani.

A Facebook tele van aggódó terhes nők posztjaival, akik azt kérdezik, milyen állapotok lesznek késő tavasszal, nyáron a kórházakban. Milyen körülményekre lehet számítani?

Erre a kérdésre azért nehéz válaszolni, mert tudni kellene, hogy áll éppen akkor a járványügyi helyzet. Az elmúlt időszakban

a kórházak, ezen belül a szülészetek is felkészültek a fertőzött páciensek ellátására.

Komoly fejlesztések történtek mindenhol. A bevezetett óvintézkedések, például a látogatási tilalom, csak az apák lehetnek bent a szülésnél, vagy egyes kórházakban ők sem, korábbi hazaadás és így tovább – nyilván ez kórházanként más és más lehet – mind azt a célt szolgálják, hogy minél biztonságosabb körülmények között és minél szakszerűbb ellátást kaphassanak mind az egészséges, mind pedig a fertőzött anyák és újszülöttek. Vannak elképzelések arra nézve, hogy milyen esetleges további rendelkezéseket kell meghozni abban az esetben, ha a járvány fokozódik, de a jelen helyzetben az anyák és újszülöttek ellátása biztonságos. A Facebook és egyéb platformok nyilván lehetőséget adnak arra, hogy az ismeretlentől teljes joggal tartó emberek megosszák egymással ismereteiket, gondolataikat, tudásukat. Ez gyakran hasznos, néha viszont inkább csak a félelmet és a további aggodalmat gerjeszti. Éppen ezért fenntartásokkal érdemes kezelni mindazt, amelyek ilyen csatornákon érhetők el.

Milyen lehetőségeket javasol annak, aki nem akar közkórházban szülni a járvány alatt? Magánkórházakat, otthonszülést vagy egyéb lehetőségeket?

Az ellátás mind az állami, mint pedig a magánszférában hasonló keretek között zajlik. Az Operatív Törzs vagy az éppen illetékes szerv által meghozott döntések általában mindenkire érvényesek, nem csak az állami szférára. Nyilván minden kórház, függetlenül annak finanszírozásától, hozhat további óvintézkedéseket, ahogy ez meg is történik az országban. Többekben felmerült kérdésként az is, hogy esetleg kórházon kívül, azaz tervezetten otthon hozzák világra újszülöttjüket. Nos akár így, akár úgy történik, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A kórházi szülés szülészeti szempontból továbbra is ugyanolyan szintű ellátást biztosít, az otthon szülés pedig hasonlóan hordozza azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyeket „békeidőben“ is. Tudjuk, hogy az otthon szülés a maga háborítatlan voltával sokak számára megfelelő, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az esetlegesen, de ritkán előforduló

súlyosabb szövődmények ellátására otthon kevésbé adottak a lehetőségek.

Tény azonban az is, hogy a kórházak egykapus beléptetési rendszerével gyakorlatilag ugyanott kell a kórházba bejutnia annak, aki a fertőzés miatt került be és annak is, aki például szülni érkezik. Véleményem szerint nincs tehát jó és rossz megoldás, vannak megoldási alternatívák, amelyek közül mindenkinek azt érdemes választania, amelyre szakmailag alkalmas, és amely számára megnyugtató megoldás.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. április 24. 10:09
Szomorúan kell beszámolnunk arról, hogy az EMMI új eljárásrendje szerint az abortuszok Magyarországon is tovább folytatódnak. Egyrészt védjük az életet a koronavírustól, másrészt folytatjuk annak kioltását az abortuszokkal. Leállították a nem életmentő vagy egészségkárosodást megelőző műtéteket, az abortuszt viszont kivételként megjelölve tovább folytatják. "Ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem azt, hogy mit csinálok!"
2020. április 24. 09:52
Vigyázzunk a kismamákra és a babákra! Remélem, hogy mindnyájan egészségben élhetik meg a születés boldogságát. Áldja meg őket az Isten!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!