Elbutíthat a COVID-fertőzés

2020. december 01. 09:20

Ezernyi gyógyult koronavírus-beteg produkál a demenciához hasonló tüneteket, az orvosok pedig még azt sem tudják, visszafordítható-e a jellemzően idegrendszeri károsodás. Statisztika, személyes beszámolók és egy szakértő segít értelmezni a helyzetet.

2020. december 01. 09:20
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Nehezemre esett még gondolkodni is, a szememet is alig bírtam nyitva tartani, alig bírtam végigdolgozni a napot”; „alvászavarok, szorongás, nem tudtam koncentrálni”; „nem találom a szavakat, szédülök”; „nem tudtam koncentrálni, egy hosszabb cikkbe is bele tudtam aludni, függetlenül attól, mennyi időt pihentem előtte” – a panaszok a koronavírus-fertőzésből felgyógyult ismerőseimtől, illetve egy, a betegségből felépül embereket tömörítő Facebook-csoportból származnak. A legutóbbi pedig tőlem.

Fél évvel később is nagyon rosszul vannak

A hivatalosan gyógyultnak minősített fertőzötteknél rengeteg szövődmény maradhat vissza a tüdőkapacitás csökkenésétől a különféle szervkárosodásokig, erről már számos tanulmány született, sőt az első hullámban megbetegedettek körében is végeztek különféle sok beteg adatát feldolgozó kutatásokat. Az eredmények pedig korántsem biztatók: a vírus egyik első európai hídfőállásánál, a márciusban elesett olasz Bergamo kórházaiban kezelt pácienseket vizsgálták fél évvel a felgyógyulásuk után; eszerint

a volt betegek 30 százaléka még mindig légzési nehézségekkel, 30 százaléka gyulladásokkal, szív- és érrendszeri gondokkal küzd.

Az idegrendszeri károsodás és ennek poszt-COVID szövődményei felmérésével ugyanakkor viszonylag ritkábban foglalkoztak. Az angolul köznyelvben brain fog-nak, agyködnek nevezett jelenség azonban hasonlóan nagy arányban érinti a gyógyult betegeket.
Nálam ez enyhébben jelentkezett: miután kievickéltem a betegségből, a megmagyarázhatatlan (egyébként máig, tehát két hónappal később is kísértő) fáradtságérzet mellett pedig

egyre erőteljesebben jelentkezett egyfajta furcsa tompaság.

Nem jutottak eszembe szavak, elfelejtettem, miért mentem át egyik helyiségből a másikba, és nem bírtam hosszabb, összetettebb szöveget olvasni, rendszeresen le kellett tennem, hogy ne aludjak bele. Eközben ingerlékeny voltam, érzékeny a fényre és a zajra, mintha egy kiadós migrén előszelét éreztem volna folyamatosan.

Sokkal nagyobb baj is lehet

Azóta eltelt még egy hónap. Ma már sokkal enyhébbek ezek a tünetek, de olyan ismerősöm is van, aki az első hullámban, még márciusban fertőződött meg, mégis a mai napig aluszékony, s ha hosszabban kell koncentrálnia, nehezére esik gondolkodni is.
A COVID rendkívül sokféle tünetet okozhat, és a mai napig számos kérdés vár még választ a szövődmények kialakulását illetően – mondja el lapunknak Szegedi István neurológus szakorvosjelölt, aki az utóbbi hónapokban alaposan beleásta magát a COVID neurológiai utóhatásait illetően. Mint mondja, a leggyakoribb idegrendszeri kísérőtünet, amin sokan átmennek, a jól ismert szag- és ízérzékelés elvesztés, azonban tudományos szempontból is egyre inkább előtérbe kerül a  kognitív hanyatlás és egyéb neuropszichiátriai tünetek: koncentrációs és memóriazavarok,  alvászavarok, meglassultság, szorongás, depresszió, fáradékonyság.

Szerinte alapvetően négy dolog felelhet a kognitív képességek romlásáért a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben:

  1. A vírus bekerülhet magába az agyba, agyvelőgyulladást okozhat, tehát közvetlenül károsíthatja azt – ez igen ritkán fordul elő
  2. COVID-os betegeknél fokozott a véralvadékonyság, ami sokaknál artériás és/vagy vénás trombózist okoz, mely agyi érkatasztrófához, stroke-hoz vezethet
  3. A fertőzés közvetetten hat az agyra az egész testet eluraló gyulladásos állapot miatt, amely a gyulladásos fehérjék termelődésével, a citokinviharral magyarázható – ez a gyakoribb, illetve közvetett károsodás származhat még a tüdőbetegségből adódó oxigéntelítettség csökkenéséből és a vesebetegséghez társuló salakanyagszint felszaporodásából
  4. Emellett maga az elszigeteltség, a betegségtudat és a félelem, valamint az esetlegesen kialakuló depresszió is nagyban hozzájárulhat a szellemi képességek gyors romlásához

A közvetlen agyi károsodás, például az agylágyulás vagy az agyi gyulladás a rutinszerűen használt képalkotó – CT vagy MR – berendezésekkel általában nagy biztonsággal diagnosztizálhatók.  Ezen állapotok egyértelmű hiányában azonban a szellemi hanyatlás nehezen megfogható  – mondja el a doktor – a korábban említett  képalkotó módszerek általában nem mutatnak kóros eltérést, és számos olyan esetet írtak már le, hogy csak később, boncolásnál látszódott agyi károsodás.

Kevésbé ismert, de a betegség második legsűrűbben előforduló, idegrendszeri károsodást okozó kísérőbetegsége a stroke, melynek kimondottan magas a halálozási aránya, a megfelelő kezelés ellenére is.

Tehát az esetleges, nagyon ritka agyi fertőzés mellett a stroke is kimondottan veszélyes mértékben károsíthatja az agyat. 

Ez csak a jéghegy csúcsa – taglalja Szegedi doktor –, hiszen a vírusfertőzés az egész szervezetre kihat, az anyagcsere felborul, több szerv is károsodhat – szív, máj, vese –, így az agy tápanyagellátása sem megfelelő, ez pedig jóval több fertőzöttre igaz lehet, mint a betegek 1-2 százalékát érintő stroke.

Komoly károsodást is okozhat

Sőt – teszi hozzá – a vérgázok szintjének alakulása önmagában is komoly károsodásokat okozhat. Ha például a beteg lélegeztetőgépre kerül, annak az üzemeltetése egy nagyon precíz odafigyelést és különleges szakértelmet igényel; ha az egész világra jellemző orvoshiány miatt nem lehet elég jól felügyelni a lélegeztetés folyamatát, a vérgáz értékek kóros változása és egyéb lélegeztetés által kiváltott kóros folyamatok is károsíthatják az agyat. 

A citokinvihar – a szervezet reakciója a vírusra, a gyulladásos fehérjék nagy mennyiségű termelése – és a gyulladás szintén károsíthatja az agyat, s nem ritkán ennek következtében léphetnek fel a korábban taglalt neuropszichiátriai tünetek.

Általánosságban az információ megszerzésének és feldolgozásának folyamata is lassulhat – sorolja az orvos. Hangsúlyozza: mindehhez jönnek még a már említett intézkedések, a kijárási tilalom és a félelem miatti elszigeteltség, ami szintén a szorongást és a depressziót segítheti elő, ami ugyancsak a kognitív képességek romlását okozhatja.

Mindezek valóban képesek lehetnek akár a demenciához hasonló állapotot is előidézni.

A beteg képtelen lehet akár olyan egyszerű, hétköznapi feladatok elvégzésére, mint a pénzszámlálás, az írás vagy az olvasás – festi le a drámai helyzetet, hozzátéve: a súlyos betegek rengeteg gyógyszert is kapnak, amelyek mellékhatásai szintén hozzájárulhatnak a kognitív képességek romlásához.

A gyógyulási esélyek kapcsán az orvos érthető módon nem mer találgatásokba bocsátkozni – mint mondja, elsősorban azért, mert bár a koronavírusok családja már régóta velünk van, a COVID-19 még annyira új, hogy esély sem volt hosszútávú utánkövetéses vizsgálatokat végezni volt betegeken.

Általánosságban itt is igaz, hogy minél súlyosabb maga a betegség, annál súlyosabb tünetek maradhatnak vissza
– fűzi hozzá Szegedi doktor.

Nagyon elhúzódhat a gyógyulás

Szegedi kérésünkre alaposan utánanézett a korábbi koronavírus-járványok kapcsán tapasztalt helyzeteknek is. Mint mondja, a 2002-as SARS és a 2012-es MERS betegségből felépült páciensek tizenöt százaléka tapasztalt hasonló tüneteket: koncentráció- és memóriazavart, álmatlanságot, labilitást, 

náluk ez az állapot 7-39 hónapig (!), tehát alkalmasint akár három évig is eltartott.

Hozzáteszi: az alacsony betegszám miatt azonban ezek a kutatások itt nem mérvadóak, ráadásul itt a halálozási arány is magasabb, 10 (SARS) és 34 (MERS) százalék volt.

A poszt-COVID idegrendszeri tünetek közül a legjobb eséllyel talán a pszichés tünetek: a szorongás és a depresszió kezelhető hagyományos módokon antidepresszánssal, szorongáscsökkentőkkel. A szellemi hanyatlás gyógyszeres kezelésére egyelőre nincs elfogadott gyógyszeres vagy egyéb kezelés.

Ezért lenne fontos megtudni a pontos okokat, amelyek ezeket a tüneteket okozzák, különben csak tüneti kezelés nyújtható a betegnek; az is lehet, hogy egyes idegrendszeri problémák már korábban is ott lappangtak, és csak erre rakódott rá a vírus hatása – mutat rá Szegedi doktor, aki bizakodóan hozzáteszi:

magának a vírusnak a jellegéből adódóan nem tartja valószínűnek, hogy ne lenne visszafordítható a kognitív zavar enyhe esetekben.

Hiszen a vírusfertőzés nem klasszikus demenciát okoz, hanem egy átmeneti kognitív károsodást – foglalja össze a helyzetet.

fotó: Orvosok és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán (MTI/Balázs Attila)

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 02. 07:36
Nobel-díjas szerrel a koronavírus ellen? https://index.hu/techtud/egeszseg/2020/11/25/feregirtoval_a_koronavirus_ellen/ Hogyan hat a vírus ellen az ivermectin? https://index.hu/techtud/egeszseg/2020/11/27/hatasos_koronavirus-gyogyszer_az_ivermectin/ Komolyan vizsgálják az ivermectint https://index.hu/techtud/2020/11/30/komoly_szakmai_tamogatast_kapott_az_ivermectin/ Orvosok állítják: szövődmény nélkül gyógyulnak a betegeik Ivermectinnel https://index.hu/techtud/egeszseg/2020/12/01/szovodmenyek_nelkul_gyogyulnak_betegek_az_ivermectin_segitsegevel/
Box Hill
2020. december 01. 19:51
Baloldali tömegek gyártása folyik: "The finding of increased mental illness among left-wingers is congruent with numerous findings based on related constructs, such as positive relationships between conservatism, religiousness and health in general." (Mental Illness and the Left (in MANKIND QUARTERLY 2020 60,4 487-510) Emil O. W. Kirkegaard Ulster Institute for Social Research, London, UK) Tehát: Az eredmény, hogy baloldaliak között magasabb az elmebaj, megfelel számos egyéb kutatási eredménnyel a hasonló megfigyelések között, például, hogy pozitív kapcsolat van a konzervatív, vallásos emberek és az ő jobb egészségi állapotuk között.
nempolitizálok
2020. december 01. 19:35
Több ballibsi értelmiségi lesz.
egyvilág
2020. december 01. 19:19
A járványhelyzetről, meg amik közben itthon történtek: https://egyvilag.hu/index.shtml#jarvany
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!