A GVH vizsgálja a gyógyszer-nagykereskedői rendszert

2021. március 18. 18:04

Mint írják: a betegek versenyképes áron elérhető készítményekkel történő ellátása és a biztonságos gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is kiemelt cél. A Gazdasági Versenyhivatal e célhoz a torzításoktól mentes versenyfolyamatok biztosításával kíván hozzájárulni a gyógyszer-értékesítési piacokon.

2021. március 18. 18:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a legnagyobb hazai gyógyszer nagykereskedők és az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek között létrejött megállapodások miatt, mert azok korlátozhatják a versenyt a magyarországi gyógyszerbeszerzési piacokon – derül ki a GVH csütörtöki sajtóközleményéből.

Mint arról a GVH tájékoztat:

a betegek ellátása és a biztonságos gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is kiemelt cél.”

Hozzáteszik: „a Gazdasági Versenyhivatal e célhoz a torzításoktól mentes versenyfolyamatok biztosításával kíván hozzájárulni a gyógyszer-értékesítési piacokon.”

A folyamatban lévő eljárásokról

A Gazdasági Versenyhivatal a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a PHOENIX Hungaria Holding Zrt. (PHOENIX), a HUNGAROPHARMA Zrt. (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó egyes cégekkel szemben.

Röviden megjegyzem
Mind a PHOENIX-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők.

Mindkét cégcsoport patika franchise rendszert alakított ki (BENU, illetve ALMA-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (SZIMPATIKÁK, illetve GYÖNGY patikák).

Amiről a vizsgálat szól

„A két legjelentősebb hazai gyógyszer nagykereskedő patikai együttműködései a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érintik” – derül ki a sajtóközleményből, melyhez hozzáteszik: „az eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a nagykereskedők és a velük együttműködő patikák között létrejött megállapodások hatásaként torzul-e a verseny a magyarországi gyógyszer-forgalmazási piacokon.”

Összegezvén:

a vizsgálattal a Gazdasági Versenyhivatal célja az egészséges versenyhelyzet fenntartása a gyógyszer-értékesítési piacokon.

Mint írják: a vizsgálat lefolytatása, az eljárási cselekmények ütemezése és tervezése során a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az eljárás alá vont vállalkozások és az eljárás egyéb résztvevői fokozott leterheltséggel szembesülnek a járványhelyzetben, ehhez igazítja majd az eljárás egyes lépéseit.

Az eljárás megindítása nem jelenti, hogy jogsértés történt

„A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul” – írja közleményében a GVH. Hozzáteszik: „az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2021. március 18. 19:39
Mintha már elkéstek volna ezzel a GVH-nál.. De lehetséges a kiigazítás...sőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!