Így enyhíti a polgárok bürokratikus terheit Lengyelország

2021. június 18. 12:58

A lengyel kormány eddig is élen járt a digitalizációban, most azonban valóságos forradalmat hirdetett: egy portál segítségével magánszemélyek és mikrovállalkozások számos szerződéses viszonyt rendezhetnek, intézve egyúttal a kapcsolódó hivatali ügyeiket is.

2021. június 18. 12:58
null
Nizalowski Attila

Újabb szintre juthat az elektronikus közigazgatás és a gazdaság kifehérítése Lengyelországban, miközben nagyban megkönnyítik a magánszemélyek és mikrovállalkozások bürokratikus teendőit egy új, példaértékű kormányzati portál segítségével.

Elektronikus szerződéskötés

A portál többek közt HR modullal rendelkezik. Ez különféle jogi minták és elektronikus hitelesítés révén megkönnyíti a megbízási és munkaszerződések megkötését, kiszámolja a fizetendő bért, adót és járulékokat, nyilvántartja a szabadságokat, továbbá különféle beszámolókat is készít a társadalombiztosítás és az adóhivatal számára. A portál szolgáltatását nemcsak cégek, de mezőgazdasági termelők és magánszemélyek is igénybe vehetik, akik kisegítő személyzetet, dadákat, takarítókat, házvezetőket és más alkalmai munkavállalókat alkalmaznak.

Mindez több egyszerű jogi segítségnyújtásnál. A rendszer elvégzi a szükséges bejelentéseket, tárolja a dokumentumokat és egyébként is csökkenti az adminisztratív terheket. Utóbbi kiemelt kérdés a kormányzat számára, tehát hogy munkaerő és munkaidő legyen megtakarítható a rendszer segítségével a vállalkozásoknál.

A lengyel kormány elsődleges célja a legális foglalkoztatás ösztönzése és a szürke- és feketegazdaság visszaszorítása.

A cégek közül azok használhatják a portált, akiknek kevesebb mint 10 foglalkoztatottjuk van, illetve akiknek kisebb az éves árbevételük kétmillió eurónál. A rendszer kiemelt biztonsági és hitelesítési szintű. A törvényi előírásoknak megfelelő szerződésmintákat a lengyel fejlesztési minisztérium készíti és tartja karban. Ha a felek valamilyen sajátos szerződéses feltételt akarnak meghatározni bennük, akkor erre is van lehetőség. Maga a szerződéskötés is digitálisan zajlik, amire a járvány idején igencsak nagy igény mutatkozott Lengyelországban. A munka- és polgári jog szabályait viszont nem tervezik változtatni. Ami azt jelenti, hogy a portál működését adaptálják a jelenlegi jogi környezethez.

Támogatók és kritikák

Vélemények szerint a rendszer sikere részben azon fog múlni, hogy a felülete mennyire lesz felhasználóbarát. Részben persze azon is, hogy a kormányzat más eszközökkel ide tudja-e terelni azokat a munkáltatókat, akik szánt szándékkal rejtőznek az állam elől. Náluk nyilván nem az a gond, hogy nem tudják, mit is kell tartalmazzon egy munkaszerződés.

Szakértők szerint a rendszer tényleg jelentős adminisztratív tehertől szabadítja meg az érintetteket. A jelenlegi szabályozás szerint például tíz évig kell megőriznie a munkáltatónak a foglalkoztatással kapcsolatos dokumentumokat.

Ez a személyes adatok kezelésével kapcsolatos gondoktól is megszabadítja a vállalkozót.

A rendszer kritikusai arra figyelmeztetnek, hogy a lengyel társadalom jelentős része, főleg az idősebbek ma még kevésbé ismerik az új technológiákat. Az is kétséges egyeseknek, hogy az érintettek könnyen lemondanának a könyvelőirodák nyújtotta hasznos szolgáltatásokról. Továbbá sok olyan tevékenység van, amit ma még ezek az irodák végeznek el, de a jövőben ezt is majd a vállalkozónak kell csinálnia a portálon, azaz a saját munkájára kevesebb ideje lesz. Végül sokakat aggaszt az, hogy a rendszer használatának betanítása nem von-e el túl sok erőforrást az amúgy is kicsi vállalkozástoktól.

Az internetes hozzászólók főképp amiatt szólalnak fel, hogy túlságosan is átláthatóvá válik a portál használatával az üzletvitel és a magánszféra.

Ez azért különös kifogás, mert a bankunknál, a közösségi médiában vagy csupán a böngészőben a legkülönfélébb szokásainkról és hajlamainkról adunk adatot ismeretleneknek – amelyekhez képest egy lakástakarítói szerződés egészen apróságnak tűnik.

Nyitókép: Varsó látképe, Flickr

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2021. június 18. 14:09
Na ezt is jól telenyomták toronyházakkal. Remélem Bp.-n ez elmarad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!