Áder: A magyarok pontosan tudják, miért érzékeny seb a Krím bekebelezése

2021. augusztus 23. 12:11

A magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója – jelentette ki Áder János.

2021. augusztus 23. 12:11
null

Áder János köztársasági elnök hétfőn Kijevben, a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozat megnyitó csúcsértekezletén mondott beszédet. Az államfő hangsúlyozta, hogy Magyarország a „rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy „ha egy állam – nemzetközi kötelezettségeit semmibe véve – kiszorítja az iskolákból egy nemzeti közösség anyanyelvét, ha az anyanyelv közéleti használatát korlátozza, ha az anyanyelvüket használókat bírságokkal és büntetésekkel fenyegeti, az nemcsak a kisebbségek jogainak súlyos csorbítása, nemcsak

nem méltó egy demokratikus elkötelezettségű országhoz, de a többségi nemzetnek sem válik hasznára”.

(MTI)

Nyitókép: Budapest, 2021. augusztus 20. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén adják át.
MTI/Illyés Tibor

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2021. augusztus 26. 05:54
Nem fogjátok a lényeget! Az elcsatolás mindig fáj! A mondanivaló második felét pedig nem figyeltétek: lecseszte ezen keresztül az ukránokat! Románia a plafonon! Már megérte! Arra kell csak vigyázni, hogy Szlovákia felé ez ne éleződjön ki. Ugyanakkor tóték máris Ukrajna jogait bizonygatják egy füst alatt nyalva az EU-nak is. Az oroszok felé úgysem tudnak sokkal sárosabbak lenni a Szputnyik-balhé óta.
pragmatika
2021. augusztus 24. 12:52
Nyilván estünkben a párhuzam inkább az Oroszokkal lenne. De vegyük észre a csavart is a történetben, kizárt, hogy az oláhoknak, tótoknak, tetszett akár ez a párhuzam (is). Szóval a párhuzam inkább az Oroszokkal lenne, egy aprócska különbséggel, ők megtehették az annektálást, mi nem. Pontosabban mi pont az ellenkezőjét tettük anno a ballibidióta Károlyi kormányzás alatt. Ha jól körülnézek, a világon nincs ahhoz hasonló elb.szás.
Csakislovacska
2021. augusztus 23. 23:14
Mi lenne ha egyszer végre azt hallanánk a száz év magány után egy közjogi méltóságtól amit szeretnénk?! Mondjuk így: Magyarország érdekelt a Magyar Királyság ezeréves területének integritása mellett. He,nato-csicskák? He? Jó lenne végre túllépni álnemzeti álközép pártként azon,hogy nektek az első dolog ami a Nemzetről eszetekbe jutott a dohánybolt volt,a második mondjuk a zsinagóga felújítások. No comment.
MayorAnna
2021. augusztus 23. 23:14
Magyarország köztársasági elnöke meghibbant: - egy nappal az orosz külügyminiszteri látogatás előtt Oroszország területrablásáról hablatyol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!