A határok nyitva tartására szólított fel az Egészségügyi Világszervezet

2021. november 28. 22:26

„A WHO az afrikai országok oldalán áll” – olvasható az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének a közleményében.

2021. november 28. 22:26
null

Az Egészségügyi Világszervezet a határok nyitva tartását sürgeti, mivel világszerte szaporodnak az afrikai országokat érintő utazási korlátozások a koronavírus omikron nevű új variánsának a megjelenése miatt.

„A WHO az afrikai országok oldalán áll, és szorgalmazza, hogy hagyják nyitva a határokat” – olvasható az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének a közleményében, amely

felszólítja az országokat, hogy kockázatfelmérésen alapuló tudományos megközelítéssel álljanak a kérdéshez.

„Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat” – figyelmeztetett a WHO.

Számos ország már felfüggesztette a dél-afrikai országokból érkező járatokat

Az omikron variáns megjelenéséről beszámoló dél-afrikai hatóság szerint a légijáratok betiltása, amely befolyással van a gazdaságra és az idegenforgalomra,

elrettentheti a jövőben az országokat attól, hogy szankcióktól félve hírt adjanak az újabb esetleges variánsok felfedezéséről.

Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. november 29. 11:33
Ez az az egészségügyi világszervezet, amelyiknek 2020-ban március végére sikerült megállapítani, hogy világjárvány van? Köszönjük, Emese. Eleve le kellett volna zárni a határokat afrika előtt legkésőbb 2 éve. Mi a faszt keres a épeszű ember afrikában? Esetleg vadászni, búvárkodni, azt értem. Aki megy, az vállaljon pár hét karantént, de normális embernek semmi keresnivalója ott, ahogy az afrikaiaknak sincs itt.
szürkeSzarvas
2021. november 29. 10:09
A kibicnek semmi sem drága.
Jámbortalan
2021. november 29. 09:31
Az ember mindig azt gondolja, hogy na, azért már nincs lejjebb. És elég masszív a világban az a csoport. amelyik folyamatosan rácáfol erre
zuriktodor
2021. november 29. 09:10
Az afrikaiakkal sajnos, nem lehet mit kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!