AUKUS: új szövetségre léptek az angolszász hatalmak

2021. szeptember 17. 16:50

Megkezdődik az angolszász hatalmak különutas összefogása? Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália AUKUS-szövetsége máris kiakasztotta Kínát, félretolta az EU-t, a franciák pedig egy kútba esett atomtengeralattjáró-biznisz miatt emlegetnek hátbaszúrást.

2021. szeptember 17. 16:50
null
Veszprémy László Bernát

Csütörtökön körbejárta a világot a szórakoztató kishír, hogy Joe Biden amerikai elnöknek nem jutott eszébe a videókonferencián vele tárgyaló Scott Morrison ausztrál kormányfő neve. E közjátékon túl azonban jóval nagyobb léptékű fejlemények történtek a megbeszélésen, ami új fejezetet nyithat a globális politikában.

Biden, Morrison és Boris Johnson új szövetséget jelentett be az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália részvételével: a szövetség neve az országok angol kezdőbetűje alapján AUKUS.

Az angolszász hatalmak célja elemzők szerint a Kínával és Oroszországgal való verseny felvétele,

és a kritikák szerint már most a háttérbe szorította ezen országok hagyományos európai szövetségeseit, például Franciaországot.

A biztonságpolitikai megállapodás keretében a nemzetbiztonsági, illetve titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják – írja a Euronews. A megállapodás szerint az Egyesült Államok felfrissíti és megújítja régi szövetségeseivel és partnereivel a kapcsolatokat, és első dolguk az lesz, hogy segítsék Ausztráliát első atommeghajtású tengeralattjáróinak megépítésében. 

A kínai fenyegetés

A reakciók markánsak voltak: Kína washingtoni követsége szerint „hidegháborús mentalitás” uralkodik a szövetségben részt vevő országok vezetői között, Franciaország pedig azért dühönghet, mert már a célegyenesben volt egy szerződés, miszerint ők segíthetnek az ausztráloknak az első tucat atommeghajtású tengeralattjárójuk legyártásában. Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy Kína szankciókat léptetne érvénybe az AUKUS miatt. (Korábban Kína már sújtotta szankciókkal Ausztráliát, például a homár, szarvasmarhahús és bor bevitele terén).

A BBC előtt Ben Wallace brit honvédelmi miniszter nem tagadta, hogy a szerződő felek előtt a kínai fenyegetés képe lebegett: kifejtette, Kína „a történelem legnagyobb katonai költekezését” folytatja éppen. Ennek ellenére természetesen a videókonferencián, ahol megtették a bejelentést, nem hangzott el, hogy Kína ellen történne a szövetségkötés.

Dühös franciák, félretolt Brüsszel

A BBC szerint

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter egy rádióinterjújában „hátbaszúrásnak” nevezte az angolszász szövetséget,

és közölte, hogy a lépés a Donald Trump alatti időszakra emlékeztette őt. Francia diplomaták lefújtak válaszul egy olyan gálát, ahol a francia-amerikai kapcsolatok évfordulóját ünnepelték volna meg.

A lépés az EU számára is rosszkor jött, hiszen Josep Borrell, az EU fő külpolitikai képviselője éppen a közös amerikai-brit-ausztrál bejelentés után pár nappal tervezte bemutatni saját stratégiáját az indiai–csendes-óceáni térség kapcsán. A CNN által megszólaltatott elemzők szerint a lépés „bebizonyította, hogy dacára Brüsszel globális ambícióinak, geopolitikai játékosként nem veszik komolyan”.

Régóta érlelődő döntés

A brit Evening Standard szerint azonban az alku nem kapkodva született, Ausztrália és az Egyesült Királyság meg akarja őrizni vezető helyét a tengeralattjáró-fejlesztés területén,

Kína pedig egyre agresszívebben avatkozik be a Csendes-óceán geopolitikájába,

például mesterséges szigetek építésével.  

Boris Johnson brit miniszterelnököt elődje, Theresa May vonta kérdőre, miszerint az alku nem rángathatja-e bele az Egyesült Királyságot egy háborúba Kínával. May tudni szerette volna, hogy az AUKUS-szerződésnek vannak-e „implikációi” abban az esetben, ha Kína lerohanja Tajvant.

A brit miniszterelnök azt felelte, hogy „az Egyesült Királyság elkötelezett marad a nemzetközi jog megvédése irányába és erősen javasolja ugyanezt barátainak világszerte, illetve a kínai kormánynak is”.

A szerződés szolgálhat részben Tajvan megnyugtatására is, ugyanis az afgán fiaskót követően az Egyesült Államok több hagyományos szövetségese, így az apró antikommunista szigetország is elgondolkodott, megvédi-e őket konfliktus esetén a Joe Biden által vezetett demokrata kormány.

 

Nyitókép: Morrison, Biden és Johnson a csütörtöki bejelentésen (Fotó: POOL via CNP/INSTARimages/Cover Images / Reuters)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
librikus
2021. szeptember 19. 16:36
A múlt század harmincas évei végén három kibékíthetetlen rezsim gátolták egymás hatalmi kibontakozását: a liberális kapitalista angolszász világ szövetségeseikkel; a sztalini bolsevizmus; és a nemzeti társadalmak Németországgal az élen. Hogy az egyiket eliminálják, a másik kettőnek szövetségre kellett lépnie, bármilyen ellenséges viszonyban is álltak egymással! Így adódott, hogy két világhatalomra törő halálos ellenség összefogott a nemzeti konkurensek ellen. Mára mindjobban kiderül, a konkurens nem egyedül Németország volt, a konkurens igazából egész Európa. A győztes SZU-US meg is osztoztak Európán, aztán mindkettő a maga hatalmi szférájában ránk kényszeríttette saját rendszerét, ideológiáját és törvényeit. Azóta a két szuperhatalom döntött Európa ügyeiben, mígnem a Szovjet Birodalom sajátfogyatékosságain összeomlott. A jelcini liberális anarchia éveiben úgy tetszett Oroszország ezután soha nem vetekedhet az Egyesült Államokkal, de Putyin rendet teremtett. Fél liberális, fél nemzeti rendszert valósított meg Oroszországban. Azóta hiba lenne Amerikát az egyedüli szuperhatalomnak tekinteni. Kína, ha lépést akart tartani a világgal át kellett térni a kor, de minden magasabb civilizáció gazdasági rendszerére a szabad szociális piacgazdaságra, de megtartotta szigorú paternalista politikai rendszerét, és nemzeti bankrendszerét ami a nemzeti rendszerek sajátossága. Csak idő kérdése mikor csatlakozik a nagyhatalmakhoz. A demokrácia exportálása, az arab tavasz megrendezése radikális anarchiákat juttatott hatalomra Arábiában, amelyeket talán már lehetetlen lesz megfékezni. Arábiát pedig felrázta a „demokrácia” exportálása. Bár az olajáldás Arábiában elapad, de a napsugár, a jövő energiaforrása marad. Az energiabőség az ipart fogja odavonzani. A világ nagy változások felé halad. Arábia épp napjainkban küldi ötödik hadoszlopát Európába. Olyan törvényekkel álcázva a bevándorlást, melyeket a világháborúk győztesei kényszeríttettek a legyőzött Európára. A háború utáni évtizedek az Euró Amerikai Civilizáció aranykora voltak. Európa kényelmesen alávetette magát a washingtoni háttérhatalom gyámságának, de változik a világ! Ha a washingtoni Deep State járószalagján kormányzó balos, liberális, zöld bohócok nem is akarják megérteni. Rövidesen új feltörekvő hatalmak fogják Európát fenyegetni. Európa nem számíthat Amerika örökös gyámságára. Gondoskodnunk kell saját, szuverén Európa centrikus védelemről, külpolitikáról, a kormányoktól kontrollált bankrendszerről, hogy felzárkózhassunk az elkövetkező hatalmi klubba. Az első világháború előtt több nagyhatalom létezett, melyek kisebb katonai erővel biztosíthatták szuverenitásukat. A világ globalizálása helyett, észszerűbb lenne visszatérni a régi „békeidők” többpólusú világához? Észak Amerika, dél Amerika, Európa, Oroszország, Kína, India, Arábia, fekete Afrika régiókkal.
csi
2021. szeptember 19. 00:49
Tekeredett egyet az angolszász tengeri kígyó. Nincs ebben semmi meglepő. Európa jövőjét az a felismerés határozza meg, hogy Ázsiával együtt kell működnie. Ehhez azonban le kellene számolnia saját önhittségével, ami nagyon nehéz lesz. Az Eurázsiai együttműködésé a jövő. És akkor hiába tekereg a kígyó.
kilincsucca
2021. szeptember 18. 12:50
Most aztán igazából dühös lesz Brüsszel és és szörnyű válasz csapásokra számíthat a világ: - Az EU Parlamentet szivárvány színűre festik egy teljes félévre - Kötelező jelleggel felveszik a gender oktatást már az általános iskoláktól kezdődően - Menedékjogot adnak 10 millió afgánnak - Bevezeti, hogy az EU himnusza alatt kötelező lesz a térdelés a fehéreknek - Megvonják a fejlesztési támogatásokat Lengyelországtól és Magyarországtól - Dobrev Klárát az EU tiszteletbeli szépségkirálynőjének választják
DFK
2021. szeptember 18. 08:20
Az EU megint sehol sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!