Márki-Zay rendészeti szakértője továbbépítené a határkerítést

2022. február 11. 12:06

Lengyel Róbert szerint az egyenruhások döntő többsége lélegzet-visszafojtva várja áprilist, és fellélegezve venné tudomásul a kormányváltást – számol be a Szabad Európa.

2022. február 11. 12:06
null

Kormányváltás esetén bruttó 350-400 ezer forintra emelné a pályakezdő egyenruhások bérét, átalakítaná a TEK-et és emberségesebb szolgálati nyugdíjrendszert vezetne be az új kormány. önálló határvédelmet és meghosszabbított határkerítést is ígér szakmai programjában, amelyet néhány nappal ezelőtt az összellenzéki pártok is elfogadtak. Lengyel Róbert szerint a Fidesz máig bünteti a rendőrséget a 2006-os események miatt. Interjú az ellenzéki programról, amelyben még Pintér Sándor belügyminisztert is megdicsérik.

Pintér Sándort felkészült szakembernek tartja

Márki-Zay Péter belügyi és rendészeti szakértője – ahogy azt elmondta a Szabad Európának – kidolgozott egy szakmai programot, amelyre áment is mondtak a pártok szakértői. Lengyel Róbert szerint kilencvenszázalékos volt az egyetértés, abban a kérdésben voltak eltérő álláspontok, hogy egy ellenzéki kormányzati struktúrában a polgári titkosszolgálatoknak hol a helyük. Ő azt a szakmai álláspontot képviseli, hogy a Belügyminisztériumban jó helyen vannak, mások szerint önálló tárca alá kell vonni őket.

Az egykori rendőr – aki volt a Neutron Kommandó műveleti parancsnoka, valamint siófoki rendőrkapitány is –, jelenleg a Balaton déli partja fővárosának a polgármestere úgy véli, ellenállás van a Pintér Sándor vezette, jelenlegi Belügyminisztériummal és a struktúrájával szemben. A partnerei attól tartanak, hogy túl sok információ koncentrálódik egy helyen. „Sok mindent lehet mondani a Fideszre és Pintér Sándorra, de Pintér felkészült szakember. Sokakkal ellentétben azt mondom, érdemes odafigyelni arra, mit csinál és hogyan csinálja” – jelentette ki a portálnak. A határkerítésről azt mondta Lengyel, hogy a felhúzása jó szakmai döntés volt, és kormányváltás esetén megfontolás tárgyát képezheti a továbbépítése Románia irányába.

Úgy fogalmazott, „a jelenlegi kormányzat számára – megmagyarázhatatlan módon –

kivéve a honvédséget. Olyan érzésem van nagyon sokszor, hogy a 2006-os őszi események miatt a mai napig büntetik a magyar rendőröket”. Azt mondta, nem lehet véletlen, hogy egy kormány egy évtizeden keresztül hátra sorolja ezeket az embereket, hogy egy kezdő őrmester nettó bére 160 ezer forint. „Ha megnézzük, egy épeszű kormányzat bárhol Európában kiemelten kezeli a rendvédelmi szervek dolgozóit, anyagilag is, erkölcsileg is megbecsüli őket. Jelen pillanatban a magyar rendőrség és az egyéb rendészeti szervek vonatkozásában ez a megbecsülés abban nyilvánul meg, hogy a választások előtt két hónappal odadobnak nekik hathavi illetményt”.

Gyors bérrendezésre van szükség

Lengyel szerint ennek egyértelműen választási üzenete van: „hathavi bérrel megvásárlunk benneteket”. Ugyanakkor azt állítja, ott számolja el magát a Fidesz-kormány, hogy az egyenruhás állomány döntő többsége nem hülye, átlátnak a szitán, és nem fogják elfelejteni az elmúlt éveket, így az egyenruhások döntő többsége lélegzet-visszafojtva várja áprilist, és fellélegezve venné tudomásul a kormányváltást.

A szakértő kijelentette, gyors, halaszthatatlan bérrendezésre lesz szükség azonnal a kormányváltás után, és ha nem történik meg az elkövetkezendő hónapokban, akkor a kérdés csak az lesz, melyik egyenruhás szervezet fog először térdre rogyni. „A büntetés-végrehajtás? A katasztrófavédelem? A rendőrség?” – teszi fel a kérdést, hiszen olyan mértékű létszámhiány van, ami már most is kezelhetetlen. Úgy véli, nemcsak az a probléma, hogy nagy a létszámhiány és folyamatos az elvándorlás, hanem az is, hogy utánpótlás sincs. Úgy fogalmazott, a kezdő egyenruhásbért bruttó 350 és 400 ezer forint közé kellene belőni.

Lengyel kijelentette, jelen pillanatban

a Terrorelhárítási Központ állam az államban,

rendőrség a rendőrségben, ezért ebben a formában nem maradhatna, a terrorelhárítást vissza kell integrálni az ORFK berkein belülre. Az ő javaslata egy terrorelhárítási egység létrehozása Budapesten, budapesti székhellyel, a néhai rendőrség különleges szolgálatának mintájára; 0–24-es készenléti és tartalék készenléti egységek fenntartásával.

(Fotó: A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőr és katona járőrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál Hercegszántó közelében 2021. november 12-én. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szobel
2022. március 07. 10:51
Kedvenc Sógornőm rendőr. Határvadásznak tanult, majd átképzést kapott. 1 évet dolgozott, majd 100%-os táppénzre volt jogosult, miután kiderült a várandóssága! (Munkaköre miatt azonnal veszélyeztetett terhes lett, pedig egészségügyileg semmi baja sem volt!) CSED, GYED, kereken 2 éve nem dolgozik, de most kapott 6 havi bért (3 évente kapnak) fegyver pénzt, SZJA visszatérítést is kaptak, éltek a Csok-kal, babaváró hitellel is. Mégis megy es behúzza az ellenzékre! Mert a saját maga ellensége!
masikhozzaszolo
2022. február 11. 18:13
/egyenruhások döntő többsége lélegzet-visszafojtva várja áprilist, és fellélegezve venné tudomásul a kormányváltást/ Úgy van! És a köztisztviselői kar is. És a HM is. És az összes szagszervezet. És a szociális munkások. És a pedagógusok, egészségügyisek is fel lesznek piszkálva. Nyilván még egy csomót kihagytam.
Gondolkodó56
2022. február 11. 15:28
A tragikus az, hogy vannak, akik elhiszik ezt a sok zagyvaságot. Hiába no, a Jóisten az észt osztotta el a legigazságosabban, mert azt senki sem kevesli.
oskar
2022. február 11. 14:26
Eleget teszünk a Schengeni megállapodásnak, de ezt egyáltalán nem díjazzák sem az osztrákok sem a németek sem az EU. Talán, az lenne a legjobb, hogy lebontanák ezek után azt a kerutést. Előnyei, hogy megkönnyítenénk a vajdasági embek mindennapjait, az állstok is szabadon jönnének mennének. Nem vegzálna a keritéssel a nyugat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!