Direkt vett hamis Picassót a magyar galériás

2022. május 16. 19:15

A legendás magyar képhamisító, Hory Elemér büszke volt rá, hogy csak stílusjegyekben másolta a világhírű festőket, ezért különleges a Picasso-hamisítvány, amelyet Ausztráliában vett egy árverésen Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts tulajdonosa. Itt a bizonyíték, hogy Hory olykor egy az egyben is lemásolta a méregdrága festményeket.

2022. május 16. 19:15
null
Sal Endre
Sal Endre

Nem túlzás, Hory Elemér a múlt század legzseniálisabb képhamisítója volt. Ha olyan kedve akadt, öt perc alatt rajzolt egy Picassót és évtizedek alatt több ezer méregdrága hamisítvánnyal árasztotta el a piacot. Pitiáner tolvajként kezdte, ám aztán rengeteg pénzt keresett Modigliani, Picasso vagy éppen Matisse képeinek másolásával. Az egész életét meghamisította, így mindenkinek azt mondta, nemesi családban született, ám ennek nincs nyoma. Az viszont biztos, hogy festőművésznek készült, ezért tanult Münchenben is és állítása szerint Párizsban egy asztaltársaságban ült például Picassóval is.

Kezdetben csak a maga szórakoztatására másolta a híres festőket, ám egyszer egy hölgynek megtetszett egy rajza a lakása falán. „Ugye, Picasso?” – erősködött a vendég. Hoffmann pedig nem tiltakozott, hanem eladta neki. Így kezdődött a század legnagyobb festményhamisítójának története. A zsenialitása amúgy abban rejlett, hogy

sohasem ismert festményeket másolt, hanem abban a stílusban festett új képeket, mint az imádott művészek.

A képeket nem szignózta, így még azt sem lehetett állítani, hogy hamisítani próbált.

Éppen ezért különleges az a Picasso-festmény, amelyet Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts tulajdonosa vett. „Ez egy eredeti Picasso-kép tökéletes másolata. Az Avignoni kisasszonyokról van szó, amely Picasso életművének egy fontos lenyomata. Picasso szignó van rajta, de a festmény hátuljára odaírta a nevét Hory, méghozzá Elmyrként, ugyanis ez volt az egyik művészneve. Picasso amúgy jó véleménnyel volt Hory-ról, megesett, hogy mutattak neki egy Hory-féle Picasso-rajzot, a híres művész megnézte, s csak annyit mondott, akár rajzolhattam volna én is” – mondja Makláry Kálmán.

Hory Elemér és a hamis Picasso hátulján látható szignója. Elmyr volt az egyik művészneve. Fotó: Arcanum/Tükör, Mandiner

Nem csak a művészeket, aukciós házakat, művészettörténészeket is sikerült átejtenie Horynak, aki idősebb korában Ibiza szigetén, egy csodás villában gyártotta a hamis festményeket. 1967-ben aztán robbant a bomba, egy texasi olajmágnás ugyanis 58 festményt vásárolt csaló műkereskedőktől. Kétmillió dollárt költött a képekre, ezért már otthon megvizsgáltatta őket. A szakértők szerint az 58 festményből 44 hamisítvány volt. Hory pedig onnan több ezer kilométerre büszkén mosolygott a műhelyében, ugyanis mind az 58 kép hamis volt…

Makláry Kálmán szerint Hory zseniális festő volt, hihetetlenül képzett, ám nagy kérdés, hogy ha nem hamisítóként dolgozik, mennyire értékelték volna a művészetét.

– folytatja Makláry. A galériatulajdonos szerint példaként persze nem kell állítani a magyar hamisítót, ám ő mégis lecsapott a festményre, mert még nem találkozott olyan Hory-festménnyel, amely egy létező kép hű másolata lett volna. „Megvettem magamnak, mert egyedi, s azért is, mert Hory Elemér munkássága így vagy úgy, de a festménytörténelem része, nagyon izgalmas életutat futott be.”

A kép hamis. Hory Elemér műve. Fotó: Kálmán Makláry Fine Arts

Makláry elmondta, talán sosem tudjuk meg, hogy hány képet hamisított az élete során, szerinte az FBI is ezt szeretné tudni… Majd hozzá tette, nem is olyan régen Olaszországban volt egy Modigliani-kiállítás, ott például leszedték a kiállítás felét, mert kiderült, hogy mind Hory-féle hamisítvány volt.

A zseniális csaló 70 éves korában lett öngyilkos.

Addigra viszont a nevét olyannyira felkapták, hogy már saját festményeit is árulta több ezer dollárért, azóta pedig már a festményhamisító képeit is hamisítják. Mindent elmond a technikai tudásáról, hogy egy svájci művészettörténész a következőt mondta róla. „Hory egy zseni. Előtte soha ilyen művész nem létezett még. És könyörgök Istennek, hogy ne is legyen több!”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. május 17. 20:35
Na ja, ha a "modern" mázolmányokat egy gyerek is képes lemásolni vagy utánozni! Sznobok és szélhámosok sportja!
hátakkor
2022. május 17. 15:55
Balesetin megismertem egy ápolócsajt, aki egy az egyben hozta Dalit. Nagyon levette a figcsit. Főleg Osztrákiába árulta a festményeit igényes sznoboknak. Kastélyt nem vett belőle, de szépen keresett a képeken.
pollip
2022. május 17. 06:56
Köszi a cikket! Tetszett:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!