A kata megszüntetése helyett új szabályozást javasol a BKIK

2022. május 27. 17:24

A kamara szerint a kata nemcsak a kedvező adómérték, hanem a minimális adminisztráció miatt is népszerű.

2022. május 27. 17:24
null

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett – idézte a kamara közlését a hvg.hu.

Kiemelték:

a budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét.

A közlemény szerint a Nagy Elek elnök által előterjesztett célokat és irányokat a BKIK a május 26-án tartott éves rendes küldöttgyűlése megerősítette és egyhangúlag támogatta.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint „a kata nemcsak a kedvező adómérték, hanem a minimális adminisztráció miatt is népszerű: már közel 450 ezer kisvállalkozó választotta”. A rendszer ugyanakkor komoly anomáliákat okoz, hiszen az adó mértéke 2013 óta gyakorlatilag változatlan, miközben a minimálbér több mint duplájára emelkedett – írták.

A problémát szerintük egyrészt a bújtatott foglalkoztatás, másrészt a normál adózást választó vállalkozások egyre csökkenő nyugdíjjogosultsága okozza, miközben a kata felső határának emelése miatt más adónemekhez képest nagyságrendekkel kevesebbet kell adózni.

A „Lex Parragh” nem érte el a célját

A közleményben rámutattak arra is, hogy „a BKIK előrejelzésével összhangban az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a nagy felháborodást kiváltó Lex Parragh nem érte el a célját”. A 40%-os büntetőadó az eredeti elképzelés szerint közel százezer katás vállalkozót érintett volna, ténylegesen azonban végül ennek csak töredékét, mint ahogy azt a BKIK prognosztizálta, a vállalkozók döntő többsége ugyanis nyilvánvalóan megtalálta a jogszabályi kiskaput.

A kamara a javaslatok véglegesítését követően online konzultációt kezdeményez a vállalkozókkal és egyeztetni kíván a szakmai szervezetekkel is – hangsúlyozták.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2022. május 30. 13:04
A katások jelentős része munkaviszony mellett vállalkozva adózik ebben a formában.
Senki Alfonz
2022. május 27. 19:59
Kellene már egy tisztújítás - ha meg merik tenni - a kamarákban!!!!
WLaci
2022. május 27. 19:30
Emelgessetek nyugodtan. Ha emeltek, pontosan nullát fogok fizetni. Visítsatok, szja-s lúzerek :D
Akitlosz
2022. május 27. 18:51
Mi köze a KATÁ-nak a minimálbérhez? Mitől konkurenciái egymásnak? A KATA a vállalkozók adója, ők nem minimálbérből élnek. Nem igazán létezik olyan vállalkozó, aki inkább minimálbérért dolgozó alkalmazott szeretne lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!