Magyarországon is megjelent a majomhimlő

2022. május 31. 16:59

Egy 38 éves férfinál azonosították a fertőzést.

2022. május 31. 16:59
null

Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél – írta a Tények.hu. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. Mint ismert, a betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

A majomhimlő, aminek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában, ritka afrikai betegség, amiből a beteg általában spontán gyógyul meg. A majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő zoonózis-fertőzés, a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak.

Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene – részletezte a portál.

Spanyolországban már 120 esetet azonosítottak

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatalának hétfői közlése szerint az országban május 7-e óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma. Spanyolországban a hét végén huszonkettővel nőtt a betegek száma, és így elérte a 120-at. Portugáliában péntektől hétfőig huszonkettővel, 96-ra nőtt a fertőzöttek száma.

A WHO jelenleg azt vizsgálja, hogy a járvány minősíthető-e nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek. Egy ilyen veszélyhelyzet kihirdetése, mint történt az új típusú koronavírus okozta Covid-19, vagy az ebola esetében, felgyorsítaná a kutatást és a járvány féken tartásának finanszírozását – idézte a Tények.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csikasz
2022. június 01. 08:07
Az lessz a fincsi amikor megjelennek a befogadott gyerekek a kórházban a majomhimlővel.
counter-revolution
2022. június 01. 05:29
Leszarom a majomhimlőt meg Cili mammert is.
fado
2022. június 01. 05:10
Több LMBTQIP...+ több majomhimlő
krampus
2022. június 01. 02:36
Buzihimlo. Kezdhet a sok farturo rettegni es oltakozni. Remelhetoleg ez evben elmarad a buzeransok felvonulasa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!