Törökország végleg kiszáll a nők elleni erőszak megelőzésére létrehozott isztambuli egyezményből

2022. július 19. 21:47

A török kormány szerint az egyezmény bátorítja a homoszexualitást és fenyegeti a hagyományos családmodellt.

2022. július 19. 21:47
null

Megerősítette kedden a török államtanács, hogy Ankara kivonul az isztambuli egyezményből, az első nemzetközi szerződésből, amely egyebek között kötelező érvényű jogi normákat fogalmazott meg a nők elleni erőszak megakadályozása céljából.

Politikai pártok és jogvédő szervezetek fordultak az államtanácshoz – a legmagasabb szintű törökországi közigazgatási hatósághoz – a kivonulásra vonatkozó tavalyi döntés semmissé tételét kérve. Az államtanács azonban úgy foglalt állást, hogy a vitatott elnöki rendelet szabályos volt, nincs ok megsemmisíteni. Az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog az államtanács döntése ellen.

Az ellenzékiek hatalomra kerülésük után visszaállítanák az egyezményt

– jelentette ki a párt vezetője, Kemal Kilicdaroglu, aki feltehetően indulni fog a 2023-ban esedékes elnökválasztáson.

Yilmaz Tunc, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselője viszont üdvözölte a döntést, kiemelve, hogy azzal olyan vita ért véget, amelynek nem volt érdemi jogalapja.

Török kormány: Az egyezmény bátorítja a homoszexualitást, és fenyegeti a hagyományos családmodellt

A török kormány tavaly azzal indokolta, hogy kivonul az általa 2011-ben már aláírt egyezményből, hogy

az bátorítja a homoszexualitást, és fenyegeti a hagyományos családmodellt.

A döntés bejelentésekor többezres tüntetéseket tartottak. A Megálljt a Nőgyilkosságoknak nevű szervezet újabb tüntetéseket hívott össze kedd estére több törökországi városban, így Isztambulban és a nyugati Izmirben, hogy tiltakozzanak az általuk törvénytelennek minősített döntés ellen.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2022. július 20. 10:18
Erre most jöttek rá a törökök?
Joco4450
2022. július 20. 06:14
Az isztambuli egyezmény nem védi a családon belüli erőszak áldozatait. Az isztambuli egyezmény feminista szélsőbalos logikával a család, a társadalom szétverését célozza meg. Ezért ugyanaz a szerepe, mint a homokospropagandának. Az isztambuli egyezmény a., kizárólag a nők jogairól beszél, ami súlyosan diszkriminatív b., olyan mértékben elfogult és szélsőséges, amely rengeteg visszaélésre ad lehetőséget
Trombitás Keresztély
2022. július 20. 05:37
Ha nem verhetik a nőket, az bátorítja a homoszexualitást, és fenyegeti a hagyományos családmodellt.
DoomGuy
2022. július 20. 05:27
"Politikai pártok és jogvédő szervezetek" Minden. Egyes. Alkalommal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!