Uniós főképviselő: Folytatnunk kell a nyomásgyakorlást a szankciókkal!

2022. augusztus 24. 20:58

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint nem szabad leállni.

2022. augusztus 24. 20:58
null

Szerdán jelentette be Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, hogy szerinte Vlagyimir Putyin a szankcióval kapcsolatos uniós egység felbomlására számít és az európaiak elfáradtak. Úgy fogalmazott, hogy közös nevezőre kell jutni a nemzetközösségen belül a háborúval kapcsolatos kérdésben és folytatni kell a nyomásgyakorlást a szankciókkal. 

Az AFP francia hírügynökségnek Borrell azt mondta, Putyin tisztán látja, hogy a drasztikusan emelkedő árak az európai választók pénztárcáját sújtják, akik ezért elfáradtak és vonakodnak Ukrajna támogatásának a következményeit viselni.

Ki kell tartani, ám ehhez szerinte a költségek elosztására van szükség az EU 27 tagállama között”

– fogalmazott a brüsszeli csúcsdiplomata, aki szerint az európai országok összetartása olyan feladat, amelyet napról napra kell elvégezni.

A háborúra adott uniós szankciók miatt az európai országok döntő többsége, köztük Németország recesszióval néz szembe, miközben az infláció drasztikusan emelkedik, az energiaárak is rekordmagasak és továbbra is kérdéses, lesz-e mivel fűteni télen. Azok az országok, amelyek nem támogatják a drasztikus szankciókat, úgy indokolnak, hogy nem akarnak a saját gazdaságuknak ártani és nem terhelnék megfizethetetlen gázszámlákkal és áramkimaradással a lakosaikat. 

Az elsődleges cél tehát annak biztosítása, hogy érdekeik közös pontra jussanak”

fejtette ki az uniós főképviselő. 

Borrell megjegyezte, Európa hatalmas piac és kereskedelmi blokk, és az EU gazdasági szankciói keményen sújthatják az ellenfeleket, ám a szankciókról szóló döntéseket egyhangúlag kell meghozni. A spanyol politikus megjegyezte, az uniós kül- és védelmi miniszterek jövő heti prágai találkozóján sikerül megerősíteni az orosz agresszióval szemben eddig figyelemre méltóan egységes diplomáciai frontot.

Állítása szerint az EU-nak olyan támogatást kell nyújtania Ukrajnának,

amely túlmutat a fegyverszállításokon.

Josep Borrell úgy fogalmazott, folytatni kell az oroszok elleni nyomásgyakorlást, a szankciókat, valamint újjá kell építeni az ukrán erőket. 

Nyitókép: Kenzo Tribouillard/AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jaja
2022. augusztus 27. 12:04
Naa, az ilyen Európa ellenes embereket kéne kiiktatni a döntéshozatalból! Szarháziak!
Backstab
2022. augusztus 27. 02:30
Szarral mosta a pofalyat is multkor mit vartok
Lanter
2022. augusztus 26. 15:37
Likvidálni a teljes eu vezetést vagy ők likvidálják az eu polgárokat
kbs_real
2022. augusztus 25. 11:04
Úgy mellesleg: JOsep Borrel? Ezzel a névvel spanyol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!