Orbán Balázs: Magyarország tartja a szavát a Brüsszellel kötött megállapodások tekintetében

2022. december 15. 17:16

Magyarország tartja a szavát úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos kérdésekről szóló megállapodás tekintetében – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

2022. december 15. 17:16
null

Magyarország tartja a szavát úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos kérdésekről szóló megállapodás tekintetében – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön. Orbán Balázs az egynapos európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva közölte:

megfelel a magyar nemzeti érdekeknek az a megállapodás, amelyet Magyarország úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban ért el.

Kijelentette: Magyarország tartja magát a megállapodáshoz, amely összhangban van azokkal a célokkal, amelyeket a tárgyalás elején a magyar kormány megfogalmazott. Brüsszelnek nem nyomást kell gyakorolnia a tagállamokra, hanem nyitottnak kell lennie a felvetésekre.

– mondta.

Ez az álláspont a globális minimumadóról

Magyarország arra számít, hogy a megállapodásnak megfelelően még az év vége előtt megtörténik a vonatkozó szerződések aláírása – tette hozzá Orbán Balázs, majd úgy folytatta, kompromisszumra kell jutni, az együttműködést nem szabad feladni.

A globális minimumadóval kapcsolatban Orbán Balázs elmondta, azt a magyar kormány munkahelygyilkos, adóemelést eredményező intézkedésnek tekinti, ezért ellenezte az elfogadását.

– emlékeztetett.

Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurót kitevő működési támogatással kapcsolatban közölte, Magyarország nem tartja helyesnek, ha az Európai Unió eladósodik. Elmondta, végül az a kompromisszumos megoldás szültetett, hogy a már befizetett, más célra fel nem használt uniós források felhasználásával történjen a segítségnyújtás Ukrajnának.

– emelte ki.

Az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós üggyel kapcsolatban Orbán Balázs megemlítette, a botrány épp az EP azon baloldali köreit érinti, amelyik a tagállamokat szokta hasonló cselekmények elkövetésével vádolni. Az EP az elmúlt években egy nem megfelelően működő intézménnyé, az ideológiai nyomásgyakorlás eszközévé vált. Az Európai Parlament működését alapjaiban kell újra gondolni – jelentette ki.

Az amerikai klímavédelmi intézkedések keretében bevezetni tervezett állami támogatások ügyével összefüggésben a politikai igazgató úgy vélekedett, meg kell szüntetni Európa kiszolgáltatottságát a globális versenyben. Európának hasonló, úgynevezett tükörlépéssekkel kell válaszolnia az amerikai intézkedésekre, meg kell védenie a gazdaságát, a béke irányába kell terelnie az eseményeket és újra kell gondolnia a szankciós politikát.

A tőzsdén jegyzett gáz ára felső határának meghatározást kilátásba helyező európai bizottsági javaslatról azt mondta:

egy ilyen intézkedés bújtatott szankciónak minősül.

Magyarország az energiaszektort érintő semmilyen szankció bevezetését nem támogatja - szögezte le. Magyarország derülátó. A kormány úgy gondolja, a jelenlegi konfliktusok és politikai nehézségek rendeződni tudnak – tette hozzá Orbán Balázs.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frutti
2022. december 15. 21:36
Kínai külügyminiszter: Tanulj Magyarországtól, EU!
Namond
2022. december 15. 19:07
Vajon Orbán Viktor beszédírója Orbán Balázsról, a sosem volt zsidó-keresztény kultúra agitátoráról, miért jut állandóan eszembe az önhittség és a végtelen ostobaság utálatos képe?
Ekeke
2022. december 15. 18:40
"Magyarország tartja a szavát úgy a helyreállítási alap, mint az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos kérdésekről szóló megállapodás tekintetében " Ezt a dumát már hallottam Antall Józseftől, a kádár-fekete korszak hiteleinek visszafizetésének ügyében. Miközben a lengyelek és a bolgárok röhögve feleztek. Én bizony most is futottam volna még egy kört, kihasználva a lengyelek kanyarját. Utálni akkor sem utáltak volna jobban.
olajfa1
2022. december 15. 18:14
Brüsszel is! Már hasraesnek a korrupt eurókötegekben Brüsszelben!!!... DE ELLENŐRIZNI MAGYARORSZÁGRA JÖNNEK!!!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!