Autóval jár munkába? Van egy jó hírünk: duplázódik az adómentes költségtérítés

2023. január 26. 17:48

Duplájára nő a munkába járás támogatására adómentesen elszámolható költségtérítés – erősítette meg a Mandinernek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

2023. január 26. 17:48
null

Mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról olyan jelzéseket kapott a kormány az elmúlt időszakban, hogy – különösen az üzemanyagár-sapka múlt évi eltörlése miatt – szükséges lenne emelni a munkába járás támogatására adómentesen elszámolható összeget. Jelenleg ez kilométerenként legfeljebb 15 forint – de minimum 9 forint –, ami viszont ma már messze nem fedezi az úti költségeket. A felső támogatási összeg persze nincs korlátozva, de a vállalatok többsége az adómentes térítést biztosítja – fejtette ki a foglalkoztatáspolitikai államtitkár.
Czomba Sándor – megerősítve a VG cikkében megjelenteket – közölte: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a kormány úgy döntött, hogy módosítja, konkrétan

megduplázza a munkába járás támogatására adómentesen biztosítható költségtérítés összegét, amely így az eddigi 15-ről 30 forintra nő, a minimumot pedig 9-ről 18 forintra emeli.

Ez több százezer munkavállaló munkába járását könnyíti majd meg az államtitkár értékelése szerint.
„Voltak ennél magasabb összegre vonatkozó kérések is, főleg szakszervezeti oldalról, de összességében mindenki örült a döntésnek” – fogalmazott, jelezve, hogy az erről szóló kormányrendelet rövid időn belül megjelenik a Magyar Közlönyben.
Jelezte, a 30 forintos összeg már visszamenőleg, január 1-jével érvényes lesz, a 18 forintos minimumösszeg viszont csak a februári elszámolásban lesz érvényesíthető.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. január 26. 18:29
4. par. (1) A munkavállaló részére a 3. par. szerinti térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 25. par. (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár, ha a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
Reszelő Aladár
2023. január 26. 18:29
Azért azt jegyezzük meg, hogy könnyebb a munkátatótól bármit kérni, ami adómentes, mint azt ami után fzetni is kell. Amúgy meg aki szeretné megtartani a melósait, az igenis boldogan fizeti ki, csak maradjon és dolgozzon. Nyilván ez nem minden csöcskére igaz az országnak, de ott ahol konkrét munkaerő-hiány van, ott ez segít.
Akitlosz
2023. január 26. 18:23
Ezzel az a probléma, hogy ez csak adható összeg. A munkáltató nem köteles téríteni az autóval történő munkába járást. Egy fillért sem köteles adni, csakis a közigazgatási határon kívülről és csakis a tömegközlekedéssel történő munkába járást köteles téríteni. Azaz ahhoz, hogy ilyen térítést kapjon a dolgozó az autóval történő munkába járásért már csókosnak kell lenni a cégnél. Máskülönben a munkavállaló dolga megoldania a munkába járását, s ha azt autóval teszi, akkor az az ő baja, az ő pénze. Még ahol van szakszervezet és kollektív szerződés ott sem fizet a cég ilyent automatikusan minden autóval munkába járónak. Azt valahogyan el kell érnie, ki kell alkudnia a dolgozónak, hogy ilyen költségtérítést kapjon. Úgyhogy a cikk már megint félrevezető és hamis, ez nem feltétlenül jó hír az autóval munkába járóknak, mert nem mindenki kap ilyen költségtérítést.
Royce2.0
2023. január 26. 18:18
Miért akartok origóbbak lenni az Origónál???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!