Reuters: Veszélyben lehetnek az EU-s újjáépítési alap pénzei

2023. január 17. 11:48

A tagállamok eközben arra panaszkodnak, hogy a megemelkedett energiaárak akadályozzák az újjáépítési projektek megvalósítását.

2023. január 17. 11:48
null

A Reuters értesülései szerint megnőtt annak az esélye, hogy egyes uniós tagállamok nem férnek majd hozzá az EU minden korábbinál nagyobb forráscsomagjához,

mert nem sikerül teljesíteniük az előírásokat a Brüsszel által megadott határidőkig.

Magyarország és Lengyelország szavazata is szükséges

A legnehezebb feladat az összes tagország egyhangú szavazatának megszerzése lesz a finanszírozás 2026 után történő meghosszabbításáról – hangsúlyozta a lap.

Ehhez Magyarország és Lengyelország jóváhagyása is szükséges, viszont

e két tagállam alkupozíciójának erősítésére használhatja a szavazást

– hívta fel a figyelmet a szerző.

A Reuters arra is emlékeztetett, hogy az Unió 5,8 milliárd eurót tart vissza Magyarországtól az újjáépítési alapból a korrupciót és a bíróságok függetlenségét illető aggályok miatt.

A megemelkedett energiaárak akadályozzák az újjáépítési projektek megvalósítását

A forrásokból részesülők a megemelkedett nyersanyag- és energiaárakra panaszkodnak, amelyek jelentősen akadályozzák az újjáépítési projektek megvalósítását.

Románia, Portugália és Spanyolország ezen okokból szeretné kitolni a kifizetési határidőt,

felvetésüket több közép-európai tagállam is támogatja.

Az ügyben komolyan tárgyalások 2024-től várhatók, amikor már látható lesz, hogy hány projekt megvalósítása késik vagy kerül veszélybe – ismertette a Reuters.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Képernyőfotó

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. január 19. 07:50
Minden beszédet úgy kell kezdeni, hogy! Tisztában vagyunk vele, hogy egy centet sem látunk a nekünk járó pénzekből, mivel mindig ki fognak találni valamit egy újabb és újabb területen. Kérjük a parttalan viták elkerülése érdekében ezek ismeretében kérjek a hozzájárulásunkat bármihez is.
Fila2020
2023. január 17. 16:43
Semmit sem szabad megszavazni ennek a hazug, korrupt EU - nak.
nemecsekerno_007
2023. január 17. 14:35
Ez már tényleg bohózat. Fel kéne függeszteni a befizetéseket.
5m007h 0p3ra70r
2023. január 17. 14:18
"A forrásokból részesülők a megemelkedett nyersanyag- és energiaárakra panaszkodnak, amelyek jelentősen akadályozzák az újjáépítési projektek megvalósítását." Vajon milyen nyersanyag kell egy közigazgatási digitalizációhoz, vagy a leszakadó csoportok visszavezetéséhez a munkaerőpiacra? Merthogy az RRF ilyen projekteket finanszíroz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!