Ezt a demencia elleni étrendet követheti, ha csökkentené a betegség kockázatát

2023. március 31. 12:55

Egy friss tanulmány szerint a mediterrán étrend 23 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.

2023. március 31. 12:55
null

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2021-ben egy nemzetközi kutatócsoport új algoritmust dolgozott ki a demencia diagnosztizálására. A felgyorsult eljárással az orvosok gyorsabban állapíthatják meg a pontos diagnózist és készíthetnek cselekvési tervet.

Megírtuk azt is, hogy Bruce Willis családja egy február közepén kiadott közleményben erősítette meg, hogy a 67 éves világhírű színész frontotemporális demenciában szenved. A Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas színésznél 2022 tavaszán diagnosztizáltak afáziát, mely beszédproblémákat okozott nála. A család a sok szeretetért legmélyebb háláját fejezte ki a rajongóknak. „Jelenleg nincs kezelés a betegségre, ám reméljük, hogy a következő években ez változhat” – írták.

hogy Bruce Willis családja egy február közepén kiadott közleményben erősítette meg, hogy a 67 éves világhírű színész frontotemporális demenciában szenved. A Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas színésznél 2022 tavaszán diagnosztizáltak afáziát, mely beszédproblémákat okozott nála. A család a sok szeretetért legmélyebb háláját fejezte ki a rajongóknak. „ – .

A mediterrán diéta egy új hatása – csökkentheti a demenciát

A növényekben és tenger gyümölcseiben gazdag mediterrán étrend segíthet elkerülni a demenciát – derül ki egy új tanulmányból, amelyhez kapcsolódóan több mint 60 000 idős embert követtek nyomon kilenc éven keresztül – írta meg a psychiatrist.com.

lap egyik kapcsolódó cikke szerint a mediterrán étrend sok gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírokat tartalmaz, miközben korlátozza a cukrot, a nátriumot és a feldolgozott élelmiszereket.

A portál hasábjain megjelent cikk rámutat:

a tanulmány szerint a mediterrán étrend akár 23 százalékkal is csökkentheti a demencia kockázatát, még a betegségre genetikai hajlammal rendelkezők körében is.

A kutatók ugyanis azt találták, hogy azok, akik a leginkább ragaszkodtak a „mediterrán diétához”, 23 százalékkal csökkentették a demencia kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik kevésbé ragaszkodtak ahhoz.

Mennyire hatásos a mediterrán táplálkozás?

„A jó hír a tanulmányból az, hogy a jobb étrend még a magasabb genetikai kockázattal rendelkezők esetében is csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét” – fogalmazott a tanulmány szerzője, John Mathers, a Newcastle Egyetem humán táplálkozástudományi professzora. „Bár több kutatásra van szükség ezen a területen, ez megerősíti azt a közegészségügyi üzenetet, hogy egy mediterrán-jellegű étrend mindannyiunknak segíthet csökkenteni a demencia kockázatát” – tette hozzá.

A tanulmány ugyanakkor megállapította azt is, hogy a demenciára való genetikai hajlam együtt jár a kognitív hanyatlás megnövekedett kockázatával. Így az étrendtől függetlenül a magasabb genetikai hajlamú egyéneknél nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia is. Így

noha az egészséges étrend követése okos stratégia volt a kogníció megőrzésében, ez csak az egyik tényező a demencia kockázatának teljes egyenletében.

A psychiatrist.com hasábjain megjlent teljes cikket a tanulmánnyal kapcsolatban ide kattintva olvashatja.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Galina Afanaseva from Pixabay

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. április 01. 09:38
Fontos az étkezés (edd a felét), az ételek minősége (kevés tartósító szer, szinezék és semmi füstölt hús), az örökölt DNA, de a légszennyeződés is. A szeles szigeteken, pl. Szardinia szigetén vagy a japán Hokkaido szigetén sok százéves él. Rengeteg halat , zöldésget és gyümölcsöt fogyasztanak. A szellemi foglalkoztatás is fontos. Matematikusoknál és zenészeknél ritka az Alzheimer vagy az időskori a demencia.
BlancoAgilon38
2023. március 31. 19:10
Jó kis csülkös-velős-pacal, csípősen, fehér kenyérrel. Rá egy pofa sör, utána meg hapciböfing.
Türelem
2023. március 31. 18:24
A magyar mentalitás...BASE FM rádió...ettem, ittam, bas---tam, leszarom, leszarom, leszarom, leszarom, nyomom, ahogy akarom.....s az alternatíva, meg kell nézni a születéskor várható élettartamot az olaszoknál....az étkezés is intelligencia kérdése /is/. Jó, a pénz sem mindegy......
dezilluzionista
2023. március 31. 16:26
orbánistaétrend=hús+hús+cukor+pálinka
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!