Felfoghatatlan összegbe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak, különösen Európának

2023. március 22. 08:17

Az elemzésből kiderül: nehéz észérvekkel megmagyarázni, hogy az unió miért szorgalmazza az újabb szankciókat és a fegyverszállításokat.

2023. március 22. 08:17
null

A front humanitárius katasztrófája mellett a háború az egész emberiségnek óriási gazdasági károkat okoz – kezdi az elemzést videójában, közösségi oldalán Hortay Olivér. A klíma- és energiapolitikai szakértő így fogalmaz: „A tapasztalatok szerint megéri békében élni. Egy 2009 és 2020 közötti kutatás alapján a békés országok gazdasága átlagosan 2,7 százalékkal jobban teljesített és ebben az időszakban jellemzően lokális konfliktusok voltak. Ahogyan azonban azt a költségek is mutatják, a napjainkban zajló orosz-ukrán háború aligha tekinthető ilyennek”

Mint kiderül, a Német Gazdasági Intézet becslése alapján

a konfliktus tavaly 1600 milliárd dollárba került a világgazdaságnak,

ami az éves gazdasági teljesítmény másfél-két százaléka. Az intézet az idei évre is hasonló nagyságrendű károkra számít.

„A globális gazdasági folyamatok szempontjából a fő problémát a korábbi kereskedelmi kapcsolatok szétesése okozza. Korábban a béke lehetővé tette, hogy az egyes országok vállalatai egymáshoz kapcsolódjanak, így

ami rendkívüli gazdasági fellendülést eredményezett. Ezt szakították meg a szankciók, illetve a kelet és nyugat között kibontakozó, egyre mérgesedő kereskedelmi konfliktus, amik a fejlődést évekre visszavető sebeket ejtettek a világkereskedelem bonyolult hálózatán” – mondja Hortay.

Arra figyelmeztet, hogy az ellátási láncok esetlegessé és töredezetté váltak, ráadásul a kiút is teljesen bizonytalan. Nem lehet tudni, hogy meddig tart a háború, hogy milyen mélyre merülünk a szankciós adok-kapokban és hogy mikor rendeződhet a nyugat és a kelet viszonya. A termelési költségek emelkednek, ami szinte mindenhol felfelé hajtja az inflációt. Ez amellett, hogy közvetlen terheket jelent a háztartásoknak, újabb és újabb csontvázakat vet ki a szekrényből: egyre több termelővállalat, bank és egyéb intézmény kerül nehéz helyzetbe.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az idei évre már azelőtt 2800 milliárd dollárral alacsonyabb globális reáljövedelmet jósolt, hogy a Kína elleni szankciók, vagy a bankcsődök egyáltalán felmerültek volna, derül ki.

„Nem csoda, hogy a világ országainak jelentős része békepárti álláspontot képvisel. Azt azonban nehéz észérvekkel megmagyarázni, hogy az Európai Unió miért szorgalmazza az újabb szankciókat és a fegyverszállításokat. Különösen úgy, hogy

a globális károk eloszlása egyenlőtlen és Európa az egyik legnagyobb költségviselő. Ráadásul az Európai Unió ezen felül euromilliárdokat fordít Ukrajna működésének finanszírozására és felfegyverzésére, ami tovább nyújtja a háborút

és így tovább növeli Európa költségeit” – mondja.

Hortay Olivér hozzáteszi: „Európának nemcsak biztonsági, de gazdasági szempontból is elemi érdeke az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárása. Itt az ideje, hogy az unió vezetői a konfliktus mélyülése helyett a békén kezdjenek dolgozni, mert amíg a fordulat nem következik be, a gazdasági kilátások egyre csak romlani fognak.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2023. március 22. 11:57
Az, h. nagyon drága, egy dolog. A másik az, h. egy ilyen borzalom idején minden, amit nem is olyan régen a környezetvédelem fontosságáról naphosszat ugattak, a feledés homályába tűnt. Mintha sohasem lett volna fontos, senkinek. Elve az amcsi kőzetrepesztéses kőolajbányászat, meg a termék átpöfögtetése az óceánon, az oda-vissza halmazállapot váltásokkal. Itt semmisem igaz, amit a Nyugatról valaha gondoltunk. Nem változtak azóta, h. himlővel fertőzték az indiánokat.
zorroro
2023. március 22. 11:56
Mert még mindig olcsóbb a szankció meg a fegyverszállítás, mint belesodródni a háborúba. Putyin lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy ő nem az ukránok, hanem a teljes nyugati civilizáció ellen háborúzik (őt megtámadták). Folyamatosan a Nyugatot fenyegeti. Vagyis aki szankcióellenes, az háborúpárti, mégpedig putyin háborújának a támogatója.
Zolotarjov
2023. március 22. 11:35
Sátánia és vidéke..
istvanpeter
2023. március 22. 10:37
Igen, de a háttérhatalomnak a világuralom minden pénzt megér(ne), pláne a másoké, s ráadásul az emberi társadalom megnyomorítása és lesüllyesztése is megvalósul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!