Két hét múlva Budapestre érkezik Ferenc pápa – de hol járt eddig?

2023. április 12. 15:46

Ferenc pápa két éven belül másodszor érkezik Magyarországra, április 28. és 30. között apostoli látogatást tesz Budapesten. Nem sok állammal tett így, ez kitűnik pápaságának elmúlt tíz évében tett hivatalos útjaiból.

2023. április 12. 15:46
null

***

Ferenc pápa 2013. március 13-i beiktatása óta eddig negyven hivatalos úton járt külföldön, ezek során több mint öt tucat országba látogatott, vagyis a világ államainak körülbelül egyharmadába.

Ritkán történt meg, hogy egy országba kétszer is ellátogatott, hazánk ezen államok csoportjába tartozik

Kuba és Görögország mellett.

Alább kronológiai sorrendben felsoroljuk Ferenc pápa eddigi hivatalos útjait.

---

2013:

Július 22. és 29. között Brazíliában járt apostoli látogatáson, Rio de Janeiróban a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón vett részt, és arra figyelmeztette a keresztényeket, hogy ne legyenek „félszívűek”.

2014:

Május 24. és 26. között közel-keleti körútján Jordániában, Izraelben és a palesztin területeken járt, ahol a megbékélés mellett szólalt fel.

Augusztus 13. és 18. között ötnapos látogatáson Dél-Korában tartózkodott, és a megbékélésért imádkozott a Koreai-félsziget politikai megosztottságában.

Szeptember 21-én Albániában a kommunizmus idején üldözött keresztény közösségek megerősödéséért imádkozott.

November 25-én a strasbourgi Európai Parlamentben, majd az Európa Tanácsban a migránsokkal való emberi bánásmódról beszélt.

November 28. és 30. között Törökországban járt, ahol a vallások közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

2015:

Január 12. és 19. között Srí Lankán, valamint a Fülöp-szigeteken vizitált, utóbbi ország fővárosában, Manilában közel hatmillióan voltak jelen pápai ünnepi miséjén – ez volt az eddigi leglátogatottabb pápai tömegrendezvény a történelem során.

Június 6-án Bosznia-Hercegovinában a katolikus egyházfő apostoli vizitjén a békét és az ökumenikus párbeszédet ajánlotta.

Július 5. és 13. között dél-amerikai körútja során Ecuadorba, Bolíviába és Paraguayba látogatott, ahol többek között a spanyol uralom alatt az őslakosok ellen elkövetett bűncselekmények miatt bocsánatot kért.

Szeptember 19. és 28. között Kubában, majd az Egyesült Államokban járt, előbb felkereste Fidel Castrót, az utóbbi viziten pedig a Fehér Házban találkozott Barack Obama elnökkel, beszédet mondott az amerikai Kongresszusban és az ENSZ Közgyűlése előtt.

November 25. és 30. között afrikai apostoli látogatásán Kenyában, Ugandában és a Közép-afrikai Köztársaságban járt.

2016:

Február 12. és 18. között Mexikóban járt, a vizit első napján megállt Kubában, ahol történelmi jelentőségű találkozón vett részt Kirill orosz pátriárkával.

Április 16-án Görögországban a migránsok jogaiért állt ki.

Június 24. és 26. között Örményországban járt.

Július 27. és 31. között Lengyelországban részt vett Krakkóban a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, majd imádkozott az egykori auschwitzi haláltáborban.

Szeptember 30. és október 2. között Georgiában és Azerbajdzsánban az emberi jogok és a tolerancia fontosságát hangsúlyozta.

Október 31. és november 1. között svédországi látogatásán a reformáció 500. évfordulóján egy ökumenikus szertartáson vett részt.

2017:

Április 28-29-én egyiptomi útján a keresztény-muszlim vallási párbeszéd és a béke fontosságáról beszélt.

Május 12-13. Portugáliában a fatimai Szűz Mária-jelenések századik évfordulóján a kegyhelyen imádkozott.

Szeptember 6. és 11. között kolumbiai apostoli látogatásán megbékélésre hívta fel a figyelmet.

November 26. és december 2. között a buddhista többségű Mianmarban és a muszlim Bangladesben járt.

2018:

Január 16. és 22. között Chilében és Peruban volt apostoli látogatáson, előző helyen bocsánatot kért a chilei papok kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseiért, utóbbin őslakos törzsek vezetőivel találkozott.

Június 21-én Svájcban az Egyházak Világtanácsa (WCC) ünnepi ülésén a szíriai háború mielőbbi rendezését szorgalmazta.

Augusztus 25-26-án írországi látogatásán részt vett a katolikus családok IX. világtalálkozóján, és találkozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával.

Szeptember 22. és 25. között baltikumi útján Litvániában, Lettországban és  Észtországban járt.

2019:

Január 24. és 28. között Panamában a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón is ott volt.

Február 3. és 5. között az Egyesült Arab Emírségekben részt vett egy vallásközi konferencián, majd közel 200 ezer ember előtt szabadtéri misét tartott.

Március 30-31-én marokkói útján a vallási szélsőségességek ellen emelte fel szavát.

Május 5. és 7. között Bulgária és Észak-Macedónia következett apostoli látogatásainak sorában.

Május 31. és június 2. között Romániában járt, emlékezetes maradt, ahogy június elsején az erdélyi Csíksomlyón tartott szentmisét.

Szeptember 4. és 10. között újra Afrikában járt, ezúttal Mozambikban, Madagaszkáron és Mauritiuson.

November 19. és 26. között Thaiföldön, majd Japánban tett hivatalos látogatást – Nagaszakiban és Hirosimában az atombomba áldozatai előtt tisztelgett.

2021:

Március 5. és 8. között történelmi jelentőségű apostoli látogatást tett Irakban, személyében első alkalommal látogatott el katolikus egyházfő egy többségében síita muszlimok lakta országba.

Szeptember 12-én Budapestre utazott, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó napján a zárómisét koncelebrálta a Hősök terén. Ezt követően Szlovákiában is járt.

December 2. és 6. között Cipruson és Görögországban volt hivatalos látogatáson.

2022:

Április 2-3-án Máltán járt.

Július 24. és 30. között kanadai útján bocsánatot kért az egyháziak által a kanadai őslakos indiánok ellen elkövetett bűncselekményekért.

Szeptember 13. és 15. között Kazahsztánban tartózkodott.

November 3. és 6. között Bahreinbe utazott látogatásra.

2023:

Január 31. és február 5. között a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd Dél-Szudánban járt.

--

Nyitókép: Ferenc pápa a római Szent Péter téren átvonul a heti audienciáján 2023. április 12-én  (Vincenzo PINTO / AFP)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2023. április 12. 18:24
Oszt mi dóga van nevében zsidókeresztény csicskafalván?
Odone Ricci
2023. április 12. 17:49
Ferenc pápa eddig leginkább Kelet-Európába, Afrikába és Dél-Amerikába utazott. Kimaradt csaknem teljesen a nyugati hedonista jómódban élő világ. A balos média szerint RAI 2-3 Ferenc pápa az "oroszbarát" Magyarországra készül. A jobbos média egyelőre nem igen nyilatkozik, talán majd a békét sürgető országként fogják megemlíteni marginálisan. A Szent Atya homiliájában nem tesz különbséget a fiát sirató ukrán vagy orosz anyák között. A fájdalom egyforma.
balbako_
2023. április 12. 17:43
Isten hozza!
Takagi
2023. április 12. 16:55
Mária országa mindenek előtt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!