A román diákok jelentős része funkcionálisan analfabéta

2023. április 28. 21:58

A román oktatási miniszter tudatta a hírt.

2023. április 28. 21:58
null

A román oktatási miniszter pénteken erős bejelentést tett. „Rendszerszintű beavatkozásra van szükség a romániai tanulók írni-olvasni tudásának javításáért” – írta meg a Főtér.

Ligia Deca a diákok írás- és olvasási készségéről készült 2023-as országos felmérés jelentésének bemutatásán vett részt a Román Nemzeti Könyvtár Symposium-termében. A jelentésből kiderült, hogy nagyon alacsony a romániai 6-14 év közötti gyerekek írni-olvasni tudásának szintje: 42 százalékuk készsége a „nem funkcionális”, 47 százalékuké a „minimálisan funkcionális” kategóriába sorolható,

ezzel szemben csak 11 százalékuk funkcionális.

Ez azt jelenti, hogy a diákok jelentős része funkcionálisan analfabéta, mivel nem érti meg a komplexebb szövegek jelentését, annak ellenére, hogy el tudja olvasni az adott szöveget.

A lap tudatta, Deca azzal a javaslattal állt elő, hogy a tanárok az összes órán tartsanak hangos szövegolvasást a tanulókkal, majd beszéljék meg közösen a szöveget, ez a módszer ugyanis több készséget is fejleszt. Azt azonban nem részletezte, hogy fog kinézni a rendszerszintű beavatkozás.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felcsutfan
2023. április 30. 18:00
Itt pedig a "felzárkózunk Ausztriához" című népmese alakulása látható: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=HU-AT
LancelotDuLac
2023. április 29. 20:17
"A román diákok jelentős része funkcionálisan analfabéta" -de a magyarok sem hagyják magukat, hajráznak és előznek a kanyarban a jelenlegi oktatásügy helyzetében.
Arkadas58
2023. április 29. 18:07
Sajnos a mostani magyar tinik jelentős része is funkcionális analfabéta... Százszámra próbálom tanítani őket a legnagyobb szeretettel, de nem értik a kerek egész magyar mondatokat, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Óriási bajban van véleményem szerint az okostelefonnal a kezében felnövő ifjúságunk. Nagy részük érzelmi fogyatékos is - szinte semmi nem éri el az ingerküszöbüket. Kedves szülők! Törődjetek többet gyermekeitek szellemi és lelki egészségével, mert nagyon súlyos állapotban vannak...
Box Hill
2023. április 29. 14:21
A felnőttek meg teljesen analfabéták. Csauseszku Pe Cse Re!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!