Íme a gazdagság: piszok nagy összegért cserébe megtapasztalhatjuk, milyen érzés bezárva, rettegve, fuldokolva imádkozni a túlélésért

2023. június 24. 08:37

A Titanic roncsaihoz egy merülés több százezer dollárba kerül. Kevesen engedhetik meg maguknak. Vajon miért akar mindenki gazdag lenni?

2023. június 24. 08:37
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

Hosszú évszázadokig a fő gondot a megélhetés előteremtése jelentette. Az étel, a ruházkodás, a közlekedés, a lakhatás körülményei (fűtés, ivóvíz) álltak a mindennapok kihívásainak élén. Mára elértük, hogy a világ nagy részén mindez nem gond többé. Ezért újabb nehézségeket, legyőzendő akadályokat keresünk.

Ebből is látszik, hogy a gazdasági jólét nem minden. Aki bővelkedik az anyagi javakban, az valami ennél távlatosabbat keres. Megtehetné, hogy hever egész nap a kanapéján, de inkább sportokkal kínozza magát: küzd, fárad, izzad, pedig semmi sem kényszeríti rá.

Kellemes melegség helyett a hideg hegyek csúcsaira vágyik vagy a sötét mélységek vonzzák.

A Titanic roncsaihoz egy merülés több százezer dollárba kerül. Kevesen engedhetik meg maguknak. Aki mégis, az egy ház áráért kuporoghat egy fémkoporsóban napokig. Gazdagok kiváltsága. Vajon miért akar mindenki gazdag lenni?

Bő száz évvel ezelőtt a luxus akkori bajnokai a harmadosztályon nyomorgó bevándorlókkal közösen süllyedtek el. Ők még legalább nem önszántukból.

A mai elit már magától merül le a Titanic hullámsírjába, hogy megtapasztalja az örök igazságot: szegény és vagyonos éppen úgy függ a természet törvényeitől, ugyanúgy nem lehet meg oxigén nélkül.

Van olyan pillanat, amikor hiába a milliárdos bankszámla, az sem húz ki a tenger fenekéről.

Akik pénzükért cserébe megvehették az élményt, amire csak alig néhányaknak telik, megtapasztalhatták a poklot, amint bezárva, rettegve, fuldokolva, reményt vesztve imádkozhattak a túlélésért. Mindezt annak köszönhették, hogy ki tudták fizetni a borsos számlát.

Könnyebb a tevének átjutni a tű fokán…

Nyitókép: Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

***

***

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dolll
2023. június 24. 15:25
"A rossz vezető túléli a művét." Milyen igaz ez most, hogy a hazárdírozó cégvezető is odaveszett a saját tákolmányán. Igaz, az ő túlélése a művééhez képest csak század mp-ekben mérhető.
masikhozzaszolo
2023. június 24. 13:51
Holdutazás, Marsutazás. Ezeket is szervezik már. Űrturizmus. Akkor inkább tankvezetes.hu. Ellenség nélkül.
kata56
2023. június 24. 13:33
19 éves volt...
barkasfarkas
2023. június 24. 12:34
Mi értelme ennek a cikknek? A gazdagok sem egyformák, és a pénz egyik lényege, hogy nem old meg minden problémát. Akinek céltalan az élete, annak gazdagon is az marad. Akinek súlyos személyiségproblémái vannak, azokét a pénz sem veszi el. (Csak meg tudják fizetni a legjobb pszichológusokat, de ahhoz is belátás, elhatározás kell.) Mindenki gazdag akar lenni? Mindenki egészséges akar lenni, és szeretve is akar lenni. Egyszerűen azért, mert ezek jó dolgok, jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek. A gazdagság nagy lehetőség, ugyanakkor nem gyógyír, végcél, minden problémát varázsütésre eltüntető jótündér. Ahogyan az egészség és a szerelem sem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!