Tizennégyszeres bérkülönbség az EU-ban

2010. július 27. 17:36

Az Európai Unió statisztikai hivatala összegyűjtötte, mennyi a minimálbér Európa egyes országaiban. Nem meglepő módon Luxemburgban a legmagasabb, Bulgáriában a legkevesebb a munkavállalóknak fizethető legalacsonyabb bér.

2010. július 27. 17:36

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat minimálbér-statisztikái a bruttó béreket, vagyis az adólevonás, illetve egyéb szociális hozzájárulások levonása előtti, havi összegeket tartalmazzák, mivel ezek az elvonások országonként eltérőek. A legkevesebb bér Bulgáriában jár, ahol mindössze havonta bruttó 123 euró illeti meg a dolgozókat, míg Luxemburgban 1 683 euró a minimálbér. Ez tehát közel tizennégyszeres különbséget jelent. Hazánk az ötödik legalacsonyabb minimálbért fizeti az összehasonlításban szereplő országok közül. Hat országban (Nagy-Britanniában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Írországban és Luxemburgban) 1000 eurónál, vagyis bruttó 284 ezer forintnál is magasabb a havi apanázs.

Továbbra sincs minimálbér Németországban, de Cipruson, Dániában, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Olaszországban sem védik ilyen formában a dolgozók jogait. Itt a leggyakrabban kollektív szerződések szabályozzák a legkisebb adható bér összegét.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Outer-senshi
2010. július 27. 23:24
Hurrá!! 260 euro ez ugye milyen szép eredmény??? Főleg ha azt is hozzátesszük, hogy az árak meg egyre jobban közelítenek az említett országokéhoz.
kulalak
2010. július 27. 23:01
Minimalber helyett minimal ORABERT Magyarorszagon! Aztan mindenki annyit dolgozik amennyit akar/szeretne. Es nyugodtan adoztassak meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!