Több bálnahúst adna el Japán

2012. november 08. 08:20

Kiterjeszti és növeli bálnahúseladásait a japán halászati hivatal, hogy finanszírozni tudja a sokat bírált, évről évre egyre nagyobb veszteségeket termelő bálnavadászati programját, amelyet hivatalosan tudományos céllal folytat.

2012. november 08. 08:20

A Mainicsi Simbun japán napilap csütörtöki jelentése szerint a japán halászati hivatal magánszemélyek és éttermek számára is elérhetővé teszi a bálnahúst, sőt növelni akarja eladásait az iskolai étkezdéknek is. A bálnafogáshoz eddig csak korlátozott számú halnagykereskedő juthatott hozzá a szigetországban, ugyanakkor az eladások korábbi szintje messze nem fedezte a vadászati program mintegy ötmilliárd jenes éves költségeit. 

A hivatal elsősorban a középkorúak és az idősek körében akarja elterjeszteni a bálnahúsfogyasztást. E korcsoport fiatalabb korában már találkozott ezzel az eledellel, mivel Japánban a második világháború utáni években az élelmiszerhiány miatt jelentős méreteket öltött az egyébként nem különösebben ízletes hús fogyasztása. 

Japánt folyamatosan heves bírálatok érik bálnavadászati programja miatt környezetvédők és kormányok részéről. 2010-ben az ausztrál kormány a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult az ügyben, arra kérve a testületet, hogy tiltsa meg Tokiónak a cetek halászását. A japán bálnavadászflotta veszteségeit növelte, hogy a Sea Sepherd radikális környezetvédő szervezet az elmúlt években számos támadást hajtott végre a halászhajók ellen, akadályozva a munkájukat, ezáltal csökkentve a fogás mértékét. A halászati hivatal lépése vélhetően újabb nemzetközi bírálatokat fog szülni a programmal kapcsolatban.

A kereskedelmi célú bálnavadászatot nemzetközi egyezmény tiltja, ugyanakkor a tudományos célú halászat engedélyezett, ha azt az érintett ország meg tudja indokolni. Az így halászott bálnahús pedig szabadon értékesíthető. Egyes politológusok szerint a szigetország nem gazdasági okokból kerüli meg a vadászati moratóriumot, hanem mert azt környezetvédelmi szempontból nem indokolt, a nyugati országok által kulturális szempontokból meghozott korlátozásnak tartja. A nyersanyagban és termőföldben szegény Japán pedig elvből ellenez minden olyan lépést, amely korlátozza hozzáférését a tengeri erőforrásokhoz.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ursa Maior
2012. november 08. 12:53
Egy szimpatikus kultúrnép barbár szokása: igazán felhagyhatnának vele. Ez nem disznóvágás.
tarackos
2012. november 08. 12:18
Hát, a japcsik se százasok. Figyu szamuráj! Ha minden nap megeszel egy egész bálnát akkor se lesz nagyobb a pöcsöd!
vigyor
2012. november 08. 09:49
"A kereskedelmi célú bálnavadászatot nemzetközi egyezmény tiltja, ugyanakkor a tudományos célú halászat engedélyezett, ha azt az érintett ország meg tudja indokolni." Nabazdmeg....akkor a tudományos célú kannibalizmus miért nem engedélyezett?
Anonymtalan
2012. november 08. 09:13
"Mainicsi Simbun" Au! Mainichi Shinbun, ha meg már magyarítunk, jobb hangzásnak megfelelően: Májnicsi Simbün. Amúgy nagyon kreatívak voltak: Mainichi Shinbun = Mindennapi Újság. A témához: Egyáltalán nem jó, hogy tradicióból egy igen csak megfogyatkozott tengeri emlőst vadásznak, ha ezt kutatás cukormáza alatt csinálják is. Egyébként probléma, hogy Japánban sokszor bálnahús alatt higgannyal szenyezett delfinhúst árulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!