Zeman vagy Schwarzenberg lehet az új cseh elnök

2013. január 12. 18:24

A pénteken és szombaton megtartott első fordulóban leadott összes voks összeszámlálása alapján Milos Zeman volt miniszterelnök 24,2 százalékot, Karel Schwarzenberg külügyminiszter 23,4 százalékot kapott.

2013. január 12. 18:24
A harmadik és a negyedik helyen a korábban legnagyobb esélyesnek tartott Jan Fischer volt miniszterelnök, illetve Jirí Dienstbier szenátor végzett 16,4 és 16,1 százalékkal.
 
A további öt jelölt jóval kisebb támogatást kapott: Vladimír Franz művész 6,8 százalékot, Zuzana Roithová EP-képviselő 4,9 százalékot, Tána Fischerová szenátor-színésznő 3,2 százalékot, Premysl Sobotka szenátor 2,5 százalékot, Jana Bobosíková, a parlamenten kívüli Suverenita párt elnöke 2,4 százalékot.
 
Az elnökválasztás első fordulójának meglepetése a korábban nagy favoritnak tartott Fischer harmadik helye, valamint Sobotkának, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) egyik vezetőjének az utolsó előtti, nyolcadik helyezése.
 
Az első fordulóban az elnöki bársonyszék megszerzéséhez egy jelöltnek a szavazatok több mint 50 százalékát kellett volna megszereznie. A döntő, második fordulóban a két legjobban szerepelt jelölt indul, a győzelemhez ekkor már elég az egyszerű többség is.
 
A csehszlovák, illetve a cseh hagyományokkal szakítva a tavalyi alkotmánymódosítás alapján ezúttal már nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választja meg Václav Klaus utódját.
 
A választási részvétel meghaladta a 61 százalékot. 
 
A második fordulóra két hét múlva, január 25-én és 26-án kerül sor.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. január 13. 14:00
Érdekes a győzelmi esélyeikkel foglalkozni. Az elnökjelöltek túlnyomó többsége jobboldali beállítottságú volt. Ha ez alapján vesszük, a jobboldali Schwarzenbergnek simán nyernie kellene. Igen ám, de a baloldali Zeman a szocdemek és kommunisták támogatását évezi. Márpedig nekik több, mint 50% a támogatottságuk, tehát ez alapján Zemannak kellene nyernie. Egy kis magánvélemény: mindketten korosak már ilyen magas funkció betöltéséhez: Schwarzenberg 1937-es, Zeman 1944-es (de nagyon szereti a konyakot). Mai TV-fellépésük megerősít nézetemben. Bármelyiküket vélasztják a csehek, biztos, hogy alvó elnökük lesz: A TV mindkettőjüket többször rajtakapta a parlamentben amint szunyókálnak.
balint60
2013. január 12. 20:11
1.) Sajnálom, hogy a csehek a közvetlen elnökválasztás révén elmozdultak az elnöki rendszer felé a parlamentáris szisztéma helyett. A közvetlenül választott elnöknek még változatlan jogosítványok esetén is nagyobb a súlya, mint az OGY által választottaknak és az elnökök a poszt-kommunista országokban sehol nem erősítették a polgári demokráciát. 2.) Mindemellett az európai konzervatív Schwarzenbergnek szurkolok, aki nemesi származása ellenére elkötelezett híve a polgári demokráciának, szemben a zavaros nézetű szoci Zemannal.
gross
2013. január 12. 19:09
Szegény Schwarzenberg, már őt is zsidónak nézik a tesztoszteron-bikák.
Laibach
2013. január 12. 18:37
"..Karel Schwarzenberg külügyminiszter 23,4.." Jó hogy nem nálunk. Szegény csehek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!