OECD: Nagyon pesszimisták a magyarok

2016. június 27. 13:48

A magyarok messze a legelégedetlenebbek az OECD-országok közül, pedig a jólétünk alapján a középmezőnyben helyezkedünk el – áll az OECD legújabb jelentésében. Azaz hiába közepesek például a lakhatási körülményeink vagy a munkanélküliségi ráta, az úgynevezett szubjektív jóllétünk mégis a legalacsonyabb, ami pesszimizmusunknak tudható be elsősorban.

2016. június 27. 13:48

Az OECD legújabb jelentését idézte a Portfolio, amelyből kiderül, hogy a magyarok messze a legelégedetlenebbek az OECD-országok közül, pedig a jólétünk alapján a középmezőnyben helyezkedünk el.

A háztartások jövedelemeloszlása tekintetében annak ellenére közepesnek mondhatóak a számaink, hogy Közép-Magyarország és Észak-Alföld jövedelmi viszonyai között több mint 30 százalék feletti eltérés van. A munkanélküliséget illetően a többi OECD-országokhoz viszonyítva ugyanígy nem mondhatóak rosszaknak a számaink, ahogy az oktatás tekintetében sem, hiszen például 90 százalék körül van a középfokú végzettséggel rendelkezők aránya.

Csak a lakhatási körülményeink és várható élettartamunk rossz

Az internethez való hozzáférést illetően csak azért nem vagyunk az élbolyban, mert az észak-magyarországi régió nincsen eléggé felzárkózva. A biztonság tekintetében is közepesnek talál bennünket az OECD, hiszen mindössze 1-2 gyilkosság jut évente 100 ezer lakosra.

Ami a lakhatási körülményeket illet, a sereghajtók közé tartozunk és a várható élettartam tekintetében is csak a középmezőny alját súroljuk a 76 éves mutatónkkal. Szintén rossz a környezet minőségét mutató légszennyezettségünk.

Pesszimisták és panaszkodók vagyunk 

Összességében azonban az OECD Portfolio által idézett számai azt mutatják, hogy Magyarország jólét tekintetében a középmezőnyhöz tartozik, ugyanakkor a szubjektív (érzékelt) jóllétüket az emberek mégis a legrosszabbul ítélik meg az összes OECD-ország közül.

Két lehetséges okot sorol fel az elemzés erre: a magyarok világlátásába berögződött pesszimizmust, valamint azt a hajlamunkat, hogy helyzetünket rosszabbnak állítjuk be, mint amilyen valójában. Azaz szeretünk panaszkodni, ez pedig mérési hibához vezethet.

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. október 03. 18:50
Csak realisták.
Tintamin
2016. június 27. 23:58
Feszt sírás, nyígás, múlton kesergés. Jaj trianon, jaj puskás, jaj mohács, jaj irapuato. Bűnbakkeresés még nagyon megy, persze parancsra igazán: imf, brüsszel, multik, bankok - ami a párttévéből jön, azok mind rosszak és arról tehetnek, hogy nekünk szar. Illetve dögöljön meg a szomszéd tehene, ha már egyszer dolgosabb a gazda, mint én, mert lusta barom vagyok, de akkor is ő a köcsög. Ja, a másik a para: mindentől rettegni kell (Viktor kiválóan látja ezt a néplelket), a rezsidémotól a migránsokig mindenki a vérünket akarja. Mindeközben hülyére lopja az elit már évtizedek óta magát, mi meg még békenetelünk is hozzá (NEM LESZÜNK GYARMAT, hát ez mekkora, HAHHAHAH:DDDD) Jajdehülyeezamagyar, édes Istenem :DDDDDDDDDDDDDDDDD
Mich
2016. június 27. 22:42
új nekifutásból: Nekem az a sejtésem, hogy itt HÁROM dolog adódik ÖSSZE: - a sokéves pesszimista valóság Trianonnal, elnyomással, alkoholizmussal, öngyilkosságokkal... - a nemzet elégedetlensége azzal, hogy az EU és a Nyugat milyen kicsi (nettó) felzárkózási lehetőséget adott az országnak a "Rendszerváltás" óta - és... - a libsibolsináci ellenzék hablatyolása arról hogy ma (a Kormány miatt...) minden rossz és KIBÍRHATATLAN, ők rosszul érzik magukat akkor is, ha valami jól megy... Ez a három együtt persze közel 100%-os elégedetlenséget ad... :))
silenceCZ
2016. június 27. 17:23
függetlenül a politikától, azért ebben lehet van valami... "Most tél van és csend és hó és halál..." Milyen más nyelven lehet búskomorkodni egyetlen sor fölött?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!