Újra Európában turnézik a King Crimson

2017. november 22. 19:01

Feltámadt, és körbejárja Európát a legendás progresszív rockegyüttes.

2017. november 22. 19:01

Idei amerikai koncertkörútja után 2018-ban ismét európai turnéra indul a King Crimson, a legendás progresszív rockegyüttes jelenlegi felállásában 21 helyszínen 32 koncertet ad Nagy-Britanniában és a kontinensen.

A turné időpontjait és állomásait szerdán tette közzé honlapján a zenekar kiadója, a DGM. A közlemény szerint a Robert Fripp gitáros vezette zenekar nyáron Közép-Európában, skandináv országokban és Olaszországban lép fel; az előzetes bejelentéssel ellentétben a csapatot Budapesten ezúttal sem hallhatják a műfaj kedvelői.

A turné június 13-án a Poznanban, az Earth Hallban kezdődik, és november 13-án a párizsi L'Olympia koncertközpontban zárul. A King Crimson még júniusban játszik Krakkóban, két koncertet ad a bécsi Stadthalléban (június 23-24.), és a pompeji Teatro Grandéban is – az olasz helyszínt a Pink Floyd 1972-es koncertfilmje kapcsolta össze a pszichedelikus rockkal.

A jövőre fél évszázada alakult brit együttes 1969-es In The Court Of The Crimson King című, a progresszív rock azóta klasszikássá vált albumával robbant be a zenei életbe és 1975-ös, első feloszlásáig még hat lemezt készített különböző felállásban; a sort az 1974-es, kritikai és rajongói körökben egyaránt megbecsült Red zárta. A zenekar az 1980-as években Fripp kísérleti hajlamának köszönhetően az eredeti hangzást az új hullám és óceániai folkzene, egy évtizeddel később a drum and bass brit elektronikus zenei stílussal is sikeresen ötvözte, e korszakokból a Discipline (1981) és a Thrak (1995) váltott ki nagyobb visszhangot.

Az alapító tagok közül a később az Emerson, Lake & Palmerben befutott Greg Lake énekes-gitáros 2016-ban, a King Crimson után az Asiaval népszerű lett John Wetton, a Red basszusgitárosa 2017-ben hunyt el. A KC – amely 2003-ban játszott Budapesten utoljára –, ma a VII-es sorszámmal jelzett „Radical” felállásában koncertezik, amelyben Fripp mellett Jakko Kaszyk (ex-Kinks és Level 42) gitáron, Tony Levin basszusgitáron, a Reden is szerepelt Mel Collins szaxofonon játszik háromtagú ütős szekcióval és Chris Gibson billentyűssel.

(MTI)

Borítóképünkön az együttes legendás lemeze, az In The Court of the Crimson King borítója látható.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. november 23. 18:48
A zeneértők kedvéért (blowjobniki exklúdid) húzzuk alá: Bach korában és esetében a multikulti az volt, hogy az olasz és a francia hatások keveredtek a német kompozíciós hagyományokkal.
cutcopy
2017. november 23. 00:12
Nincs jobb a progresszív rock korszaknál, azért remélem még változik a turnéterv BP irányába..
Ígymegyez
2017. november 22. 21:36
Jakko Jakszyk nem Jakko Kaszyk. Szeretem Fripp munkáit. Nem valami popzene, igényes kultúra, mint a Slayer vagy a Panthera. :)
yanoo
2017. november 22. 21:31
:))) Ízlések és pofonok.Én nem kedvelem különösebben a dallamos zenét, bár a korai Helloween nagy kedvencem volt.:))) Ha kedveled a nagyívű és dallamos zenét, akkor a Manowar neked biztosan tetszene, nem tudom ismered e. https://www.youtube.com/watch?v=QP7iEGz_HDU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!