Fokvárosban a víz az új arany

2018. január 25. 18:44

A szárazság miatt napi 50 literre korlátozta a vízfogyasztást a fokvárosi városvezetés.

2018. január 25. 18:44

Súlyos vízhiánnyal küzd a dél-afrikai Fokváros. A szárazság miatt személyenként napi 50 literre korlátozta a vízfogyasztást a fokvárosi önkormányzat – írja a BBC. Napi 50 liter vízből egyáltalán nem könnyű kijönni: a dél-afrikai WaterWise szervezet szerint egy átlagos zuhanyzás alatt 15 liter víz folyik le percenként, és egy egyszeri WC öblítés is nagyjából ugyanennyi vizet fogyaszt.

Egy helyi lakos a BBC-nek elmondta: felesége már nem használja a zuhanyzót, ehelyett másfel liter vizet forral, ezt keveri össze nagyjából egy liter csapvízzel, és így oldja meg a napi mosakodást. A család többi tagja eközben a lecsorgó vizet próbálja összegyűjteni, hogy legyen mivel leöblíteni a WC-t. A kétgyermekes családapa hozzátette: családjának teljesen meg kellett változtatni a szokásait, a vödrök és korsók alapvető kellékké váltak a háztartásukban. Ilyen körülmények között átvészelni a nyár legforróbb időszakát nagyon megterhelő mindenkinek.

Ha április 12-ig nem sikerül rávenni a városlakókat a szigorú takarékoskodásra, akkor elfogyhat a maradék vízkészlete is a négymilliós Fokvárosnak. Ez pedig azt jelentheti, hogy a világon elsőként kell majd bevezetniük a vízre a fejadagrendszert.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
craopolus
2018. január 26. 15:09
Térjenek át bitcoin alapú vízvételezésre!
KannibálTatárÚr
2018. január 25. 23:53
Ezek a fokvárosiak nem vették észre az óceánt, ami tele van vízzel?
mo ching
2018. január 25. 23:40
Az aszály miatt fogyott el a víz a tározókból, és a népszaporulatot sem követte újabb tározók építése a nyolcvanas évek óta. Most pánik üzemmódban építik a sótalanító telepeket, mert tengervíz veszi körül a várost 3 oldalról.
Gyéressy Károly
2018. január 25. 23:02
A sok jó fekete mérnök majd megoldja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!