Tovább bombázzák Jement a szaúdiak

2018. április 28. 13:05

A polgárháború sújtotta Jemen fővárosa ellen intézett légicsapást a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció.

2018. április 28. 13:05

A szaúdi vezetésű koalíció gépei légicsapásokat mértek Jemen fővárosára, Szanaára, és kioltották több lázadóparancsnok életét – jelentették szombatra virradóra arab hírtelevíziók.

Az al-Arabíja híradása szerint a szaúdi koalíció gépei több fővárosi célpontra mértek csapást, így a belügyminisztérium épületére is, ahol éppen a síita húszi lázadók parancsnokai tanácskoztak. A támadásban több lázadóvezér életét vesztette. Az al-Ihbaríja szaúdi televízió úgy tudja, hogy a húszi erők két parancsnoka esett áldozatul.

Eközben a jemeni terrorelhárítás bejelentette, hogy megölték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik magas rangú vezetőjét egy közös biztonsági műveletben az ország déli részén található kikötővárosban, Ádenben. Száleh Nasszer Fadl al-Baksi tűzharcban vesztette életét. Szakértők szerint halála jelentős veszteség a jemeni dzsihadistáknak. A terrorelhárítás a helyszínen elfogta al-Baksi három emberét. Az tűzharcban a jemeni biztonsági erők egyik tagja életét vesztette, két másik pedig megsebesült. Az akcióban fegyvereket, dokumentumokat és robbanószerkezeteket foglaltak le.

Áden a nemzetközileg elismert jemeni kormány székhelye, az ország ideiglenes fővárosa. Jemen déli részén az al-Kaida helyi ága, az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok is tevékenyek.

A dzsihadisták 2014 végén vetették meg a lábukat a polgárháborúba süllyedő Jemenben, ahol azóta számos merényletet és támadást hajtottak végre, és több száz emberrel végeztek.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2018. április 29. 07:22
Nem szólítja fel és szankciók sem lesznek. Nem azonos mércével mér ez a nyugati világ.
Newman
2018. április 28. 20:12
Az ENSZ azonnal felszólítsa fel szaudarábiát, hogy hagyja abba az agresszív fellépést, támadást Jemen ellen!!! ÉÉÉÉÉÉÉÉS nem, nekik ez tök normális, lebeszélt, tervszerű, SZÉGYELJÉK MAGUKAT! És ezek az örzőink!!! ENSZ szinten iss!!
Kanóc
2018. április 28. 15:33
Import demokratikus bombákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!