Az ukrajnai belső menekülteket támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet

2018. május 09. 11:59

A szervezet 9 ezer, az ukrajnai háborús konfliktustól sújtott háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló adományt.

2018. május 09. 11:59

Továbbra is több mint egymillió ember szorul segítségre az ukrajnai háborús konfliktus miatt. Az Ökumenikus Segélyszervezet most újabb 9 ezer háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló adományt – közölte a segélyszervezet szerdán az MTI-vel. 

Mint írták, az ENSZ humanitárius szervezetének (OCHA) becslései szerint az orosz-ukrán háború miatt otthonától jelenleg is távol élni kényszerülő 1,2 millió ukrán belső menekült  60 százalékának különösen nagy gondot jelent az élelmiszerek, a gyógyszerek illetve a lakhatási költségek drágulása. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy az élelmiszerbiztonsági mutatók kétszer olyan rossz értéken állnak mint egy évvel ezelőtt, s felmérések szerint a humanitárius krízis által leginkább sújtott térségekben élőknek évek óta nem megfelelő az orvosi ellátása sem – tették hozzá. 

Megjegyezték: az utóbbi időszakban számos alkalommal adódott probléma a vízhálózattal, a harcok következtében 107 alkalommal sérült meg lakóház és 604 katonai incidens okozott sebesülést, vagy követelt halálos áldozatot. A 2014 áprilisában kezdődött konfliktusnak az OCHA becslései szerint összesen 2 ezer halálos áldozata és 7-9 ezer civil sebesültje van. Hozzátették, az Ökumenikus Segélyszervezet a válsághelyzet kezdetétől folyamatos helyszíni humanitárius munkájának részeként most újabb 9 ezer háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló segítséget Donyeck, Luhanszk, Zaporizsja és Herszon megyékben. 

A közleményben idézték Nagy Ákost, a segélyszervezet helyszínen tartózkodó regionális igazgatóját, aki szerint az ACT Alliance által támogatott program keretében februárban 300 Donyeck és Zaporizsja megyei család kapott családonként 300 kg szenet fűtőanyag támogatásként, és a projekt négy hónapja alatt pszichoszociális támogatást is nyújtanak a segélyszervezet szakemberei a háborús traumák feldolgozásához. A 200 ezer euró értékű segélyprogram kiemelt célcsoportjai az egyedül élő idősek, a fogyatékosokat nevelő családok, a beteg rászorulók, a nagycsaládosok és a kisgyermeket nevelők.

A segélyszervezet közleményében felidézték: az 1990-es évek közepe óta vannak jelen Ukrajnában. Az 1998-as kárpátaljai árvíz nyomán létrehozott állandó beregszászi képviselet munkájának fókuszában ma már elsődlegesen a szegénység elleni küzdelem áll. A segélyszervezet a folyamatosan működő kárpátaljai programjai mellett a 2014-ben indult válság kezdetétől nemzetközi összefogással Ukrajna 10 régiójában kapcsolódott be a belső menekültek és a háborús övezetekben élő emberek ellátásába, 500 településen, több mint 50 ezer embernek nyújtva kézzelfogható támogatást.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!