Schumann milliókért, Mozart sehogy sem kelt el Párizsban

2018. június 21. 19:35

Schumann egy partitúráját 650 ezer euróért adták el egy párizsi aukción szerda este.

2018. június 21. 19:35

Elárverezték Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című művének egyik partitúráját Párizsban: új tulajdonosa 650 ezer eurót (212 millió forintot) fizetett az egyedülálló kéziratért. 

Az Ader Nordmann aukciósház szerda esti aukcióján elkelt partitúra egy „szinte teljes kézirat”, amely bemutatja Schumann a művön végzett munkáját „a vázlatoktól a hangszerelésig” – olvasható az árverési katalógusban. A Jelenetek Goethe Faustjából című művet teljes egészében csak 1862-ben, Schumann halála után mutatták be Kölnben.  A partitúra értékét 500-600 ezer euróra becsülték.

Nem kelt viszont el Mozart Figaro házassága című vígoperájának egy kézirata. Az opera utolsó jelenete vázlatának értékét előzetesen 400-500 ezer euróra becsülték. A partitúrára nem volt licitáló – közölte az aukciósház.  A Figaro házasságának ősbemutatóját 1786-ban tartották Bécsben.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. június 22. 11:28
Nehogy már valaki ebből bármi következtetést levonjon a két zeneszerző kvalitásait illetően! Az kb olyan lenne, mintha Salvador Dali jobb festő lett volna, mint Leonardo.
Knerten
2018. június 22. 03:19
Őszintén szólva nem is értem, hogy ilyen kéziratok hogy kerülhetnek árverésre, hogyhogy nem egy lipcsei, drezdai, vagy (a Mozart-kézirat esetében) bécsi vagy salzburgi állami archívumban őrzik őket hét lakat alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!