Visszaállítja Macron a kötelező nemzeti szolgálatot

2018. június 28. 07:16

A francia elnök eredeti kampányígéretéhez képest meglehetősen felvizezett formában, de a 16 évesek számára előírja egy rövid nemzeti szolgálat teljesítését.

2018. június 28. 07:16

Bemutatta a francia kormány a kötelező nemzeti szolgálat visszavezetéséről szóló javaslatát – írja az Euronews. Emmanuel Macron francia elnök még a 2017-es választási kampányában ígérte meg, hogy a fiataloknak „közvetlen tapasztalatot” ad a katonai élettel kapcsolatban, mely szerinte a nemzeti egységet és a társadalmi kohéziót segítette volna.

A szerdán bemutatott tervezet azonban az Euronews közlése szerint az eredeti elképzelésekhez képest jócskán fel lett hígítva: a 16 évesek számára a kormány 2019-től egy Egységes Nemzeti Szolgálat elnevezésű programot fog kipróbálni. Ennek keretében a fiatalok egy minimum 1 hónapos időtartamú orientációs programban vesznek részt, melyben dolgozhatnak jótékonysági szervezeteknél, iskolákban, a hadsereg, a tűzoltóság, vagy éppen a rendőrség mellett is.

Ezt követően a következő évben további három hónapot kell önkénteskedniük vagy dolgozniuk a védelem és belbiztonság területén.

A franciák egyébként megosztottak Macron tervezetével kapcsolatban: a kritikák szerint a szolgálat túl sokba kerülne, és túlterhelné a hadsereget, melynek belföldön a dzsihadisták ellen, a francia határokon túl pedig a Közel-Keleten és Afrikában is helyt kell állnia. Több ifjúsági szervezet úgy vélte, a fiataloknak meg kéne adni a szabad választás jogát, hogy részt akarnak-e venni a programban.

A kötelező katonai szolgálatot 1996-ban szüntették meg Franciaországban, most Macron lehet az első francia elnök, aki azóta kísérletet tesz annak valamilyen formában történő visszaállítására.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2018. június 29. 09:30
"Hány francia katona kell Franciaország megvédéséhez? Senki se tudja, még sose próbálták..."
hartnesz
2018. június 28. 21:22
mmm
2018. június 28. 17:59
Bár nem szimpatikus ez a pedofil-áldozat, de a kötelező katonai szolgálat bevezetésében igaza van.
Csigorin
2018. június 28. 09:26
nem is baj, vegre egy udvozolheto dontes. raadasul igy kevesebb feka fog allampolgarsagot kerni, mert aznap mikor kapja az utlevelet mar viszik is be :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!