„Csendes órát” vezetnek be az autista vásárlókért egy áruházláncban

2018. július 20. 11:36

Autista vásárlói érdekében heti egy „csendes órát” vezetett be a brit Morrisons szupermarketlánc – számolt be róla a BBC.

2018. július 20. 11:36

Autista vásárlói érdekében heti egy „csendes órát” vezetett be a brit Morrisons szupermarketlánc – számolt be róla a BBC hírportálja. A cég 439 brit élelmiszerboltjában szombatonként 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak „csipogását”.

Úgy vélik, a Morrisons az első élelmiszerlánc, amelyik az összes áruházában bevezette a csendes órát. A brit Országos Autizmus Társaság (National Autistic Society) üdvözölte az intézkedést. Egy brit játékboltlánc (The Entertainer) 145 áruházában kapcsolja le a zenét minden szombaton, a nyitva tartás első órájában, hogy „kellemesebb legyen a környezetet az autizmussal élő gyerekeknek”.

„Az autizmussal élők vagy autista gyereket nevelők közül sokakban vált ki szorongást, stresszt a vásárlás a nagy élelmiszerboltokban. Idén teszteltük a csendes órát néhány üzletünkben, megtaláltuk, melyik időszak lenne a legjobb és további intézkedésekkel tettük még kedvezőbbé a környezetet”– írta a Morrisons blogjában. A csendes óra idején – az elektromos zajforrások kiiktatása vagy lehalkítása mellett – a dolgozók kevesebbet tologatják a bevásárlókocsikat és a kosarakat, a boltokban feliratokat helyeznek el, amelyeken tájékoztatják a vásárlókat a változtatásokról és arról is, miért vezették be őket.

Az autizmus spektrumzavar nevű idegi-fejlődési rendellenesség (ASD) többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben, a normálistól eltérő magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet, hangokkal, érintéssel, vizuális ingerekkel vagy szociális gesztusokkal szemben csökkent vagy túlzott érzékenységet is mutathatnak.

(MTI) 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. július 22. 06:13
Engem pl. zavar a nyugdíjfelezés, amit a Panamautista Lalyos hozott divatba. Meg a DK-s Vágóaupista nagyfokú hülyesége.
tevevanegypupu
2018. július 21. 13:04
A buszokra, villamosokra, vonatokra is kiterjeszteném..ja igen, és az éttermekre, cukrászdákra is..Az emberekre az a jellemző, hogy oordítva társalognak..és akkor még nem beszéltem a büdös, neveletlen, hülye kölykökről és az ő ugyanilyen adottságokkal megáldott szüleikről..
szotyiratöbbpénzt
2018. július 21. 13:04
Minden egészségesnek és fogyatékosnak figyelmébe ajánlom a rendelés / házhoz szállítás intézményét, amivel a hipermarketben elcseszett időt, ill. az ott elszenvedett tömeg-, hang- és zajkárosodást pont nullára lehet redukálni. Nálunk pl. évek óta bevált.
démoni tyúklábminta
2018. július 20. 22:26
Minden normális (értsd nem kisütöttm eltompult) érzékekkel rendelkező embert zavar az állandó zaj, és a hideg, erős műfény. Akit nem, az a nem normális- egyszerűen alulfejlett az érzékelési mechanizmusa. Most komolyan, milyen épeszű embert nem zavar a villódzó fény, a rossz minőségű hangszórókból szokol rádió minőségben üvöltő nagyon rossz zene, a kék tartományba eső rettenetes lidércfény, és minden, ami a plázákban és a hipermarketekben folyik. Normális érzékelési szintű idegrendszerrel kb sárga vagy barna lencséjű napszemüvegben, és füldugóval tud az ember ilyen helyre menni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!