Huszonegy év után újra megnyitották a torinói lepel kápolnáját

2018. szeptember 28. 10:09

A kápolna 1997-ben pusztító tűzvész áldozatául esett.

2018. szeptember 28. 10:09

Huszonegy év után újra régi fényében ragyog a torinói lepel kápolnája, amelyet csütörtökön nyitottak meg.

A torinói Keresztelő Szent János székesegyház kápolnája 21 évvel ezelőtt, 1997-ben esett pusztító tűzvész áldozatául. A hagyomány szerint Jézus testének képmását tartalmazó leplet az utolsó pillanatban sikerült kimenteni. A csütörtöki ceremónián részt vett a város polgármesterén, Chiara Appendinón és Cesare Nosiglia érseken kívül az olasz kulturális miniszter. Alberto Bonisoli elmondta: óriási értékű műemléket adnak vissza Torinónak és az egész világnak, hiszen „művészeti értékei mellett a kápolna vallási szimbólum is".

Az épület Guarino Guarini (1624-1683) piemonti barokk építész, teológus, matematikus mesterműve. A barokk építészet gyöngyszemének számító kápolnát 30 millió euróból (9,7 milliárd forint) állították helyre, részben közpénzből, részben torinói cégek, szervezetek adományaiból. Az oltárt később restaurálják.

A tűz óta a leplet a torinói dómban őrzik és csak különleges alkalmakkor állítják ki.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lisa09
2018. október 01. 06:46
A legutóbbi fizetésem $ 2500 volt a heti 12 órában történő online munkaért. A nővéreim barátnője már hónapok óta átlagosan 8k, és heti 30 órát dolgozik. Nem tud0m elhinni, milyen könnyű volt egyszer kipróbálni. A potenciál ezzel véget nem ér. Ez az amit csinálok... --------->>> http://cash74.com
békalepcse
2018. szeptember 29. 19:59
Lehet nem véletlen volt az a tűz. Korunkban, mintha valami démon futkosna a világban és a kultúrkincseinket akarná bedarálni, felégetni, kiásni, porrá zúzni. A történelmileg fontos helyszíneken rendre valamilyen forradalom, háború keletkezik, aminek első fázisában megjelennek a műkincs tolvajok és a rablógödrök, amivel előzik a hivatalos régészeti feltárásokat. Lásd az Iraki háborút, az Egyiptomi arab tavaszt, a Szíriai háborút. Bármelyikben meg lehet találni a kultúrkincsek megsemmisítésének eseményeit. A halotti lepel a legfontosabb kegytárgy a keresztény hitben, de egyben a legvitatottabbá is válik, mert nem illeszkedik a vatikáni hittételekhez, alaposabb vizsgálatok után, amik már bizony meg voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!