Minden ötödik nő gyermektelen Angliában

2018. november 22. 16:48

Minden ötödik nő gyermektelenül zárja le termékeny éveit Angliában.

2018. november 22. 16:48

Minden ötödik nő gyermektelenül zárja le termékeny éveit Angliában és Walesben. Az 1945 körül született nők esetében csupán 10 százalékánál volt ez a helyzet a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) csütörtöki jelentése szerint. 

A hatóság szerint az 1950-es években növekedésnek indult a nem szülő nők aránya. A legalacsonyabb az 1946-ban született nőknél volt az arány: 9 százalékuk nem szült élete során. Mostanra megduplázódtak a számok: a nők 18 százaléka marad gyermektelen termékeny évei végére.

A jelentés szerint a nők egyre kevésbé vállalnak gyereket 25. születésnapjuk előtt. Az 1945-ben született nők 60 százaléka már legalább egygyermekes anya volt, mire betöltötte 25. életévét. Az 1972-ben született nőknek azonban csupán 33 százaléka szült legalább egy gyereket 25 éves korára. 

Paula Guy, az ONS népesedést kutató részlegének munkatársa szerint azokat a nőket vizsgálva, akik 2017-ben 45 évesek lettek, látható, hogy kisebb családjuk van, mint a korábbi generációknak. Átlagosan 1,89 gyerek van a családokban. 

A legáltalánosabb családméret a kétgyerekes család az 1972-ben született nők körében. Ugyanakkor a kétgyerekes nők aránya alacsonyabb, míg az egygyermekes vagy gyermektelen nők aránya nagyobb, mint az egy generációval korábban, 1945-ben született nőknél – fejtette ki Guy.

A szakértő hozzátette: a jelek szerint a még termékeny korú nők hasonló mintázatot mutatnak a gyermekvállalásnak a 30-as éveikig való késleltetésében és végül általánosságban kevesebb gyermeket szülnek. 

Az 1972-ben született nők általában 31 éves korukban szülték első gyereküket, míg az 1945-ben született nők 23-24 éves koruk között. 

Az ONS szerint a 2017-ben 25 éves korukat betöltő nőknek negyede szült legalább egy gyereket, ami az eddigi legalacsonyabb arány. A statisztikák szerint 30 éves korukra a nők átlagosan 1,03 gyereknek adtak életet. Ehhez képest 1940-ben az ilyen korú nőknek átlagosan 2,36 gyerekük volt.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2018. november 25. 21:06
Semmi gond, Mohamedék és Rashidék behozzák a lemaradást.
aleb19
2018. november 23. 09:16
az ok egyszeru...iszonyayosan magasak a lakhatasi koltsegek igy az also/kepzetlen/ harmad segelyes sok gyerekkel es ezert az allam fizeti a lakbert...a kozepso harmad nem szul...a gazdagabbak elik eletuket ez latszik azon is, hogy a leggyakoribb ujszulott fiu nev mohamed
Akitlosz
2018. november 22. 20:00
Na és? A magánügyük. Az állam erőszakos, a természetnek több esze van. Teljesen felesleges már tovább szaporodni így is nagy a túlnépesedés és egyre nagyobb problémákat okoz.
annamanna
2018. november 22. 18:40
Azért ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy mennyire tartják drágának vagy olcsónak emberi életet, mennyire könnyen vagy nehezen áldozzák be azt. Európa a 20. sz-ban átélt két világháborút. Ruandában seperc alatt kiirtottak több százezer embert. A Jim Jones-szekta tagjainak jelentős része volt afroamerikai volt, azon belül nő, elég sok gyerekkel. Valószínűleg átlagosan alacsony volt az iskolázottságuk, könnyen bedőltek a durva manipulációnak. De minél magasabb az iskolázottság és kisebb a népesedési ráta, annál biztosabb, hogy a fogyatkozó népesség tagjai sokat invesztálnak egy-egy gyerekbe, és nehezebben teszik ki magukat vagy egymást életveszélyes szituációnak. Valószínűleg még az abortusz is az iskolázatlanabb réteg körében népszerűbb. Amiből sok van, az kevésbé értékes, az nem exkluzív. Miből kevés van, arra mindenki jobban vigyáz, jobban igyekszik megbecsülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!