Brit kutatók rájöttek, miért maradtak épek az agyagkatonák fegyverei

2019. április 04. 17:43

2019. április 04. 17:43

Kínai és brit kutatók több mint tíz éven át tartó kutatással kiderítették, hogy a körülötte lévő föld összetétele és nem a fegyvereken talált krómbevonat az oka annak, hogy a több mint 2200 éves kínai agyaghadereg katonáinak fegyverei páratlan minőségben maradtak fenn.

A legkorábbi rozsdamentesítő technológiának tartott krómbevonat a terrakotta hadsereg bronzfegyverein inkább dekorációs lakkozási célokat szolgált, nem pedig állagmegóvást - állapították meg a University College of London és a kínai Agyaghadsereg Múzeum kutatói a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban. 

„Az agyagkatonákat és a mauzóleumban talált szerves anyagokból készült tárgyakat lakkbevonattal vonták be még az előtt, hogy felvitték volna rájuk a színezőanyagokat, a bronzfegyvereket azonban nem. Jelentős mennyiségű krómot találtunk a lakkban, de a színezőanyagokban és a földben alig bukkantunk króm nyomára - amit találtunk az inkább szennyeződésből ered. A fegyverek bronzból készült részein találtuk a legnagyobb mennyiségű krómot” – idézte Marcos Martinón-Torres professzort, a tanulmány vezető szerzőjét a londoni egyetem közleménye. 

Az agyaghadsereget az első kínai császár, Csin Si Huang-ti, a Csin-dinaszita (Kr.e. 259-210) alapítójával együtt temették el Kr.e. 209-210-ben, három nagy egységre tagolt árok- és gödörrendszerben helyezték el őket. A földalatti mauzóleum 1974-es felfedezése óta több mint 7000 életnagyságú, bronzfegyverzettel – köztük 40 ezer nyílheggyel – ellátott katona, ló és egyéb hadi felszerelés nyomára bukkantak.

A fegyverek szerves anyagból készült részei ugyan jelentősen megkoptak az elmúlt több mint kétezer évben, a bronzból készült részek azonban páratlanul jó állapotban maradtak fenn. Felfedezésük óta a kutatók azt tartották, hogy a Csin-dinasztia fegyverkészítőinek korróziógátló páratlan módszerei járultak hozzá tökéletes megmaradásukhoz.

A gödrökben talált több száz tárgyat elemezve a kutatók azt találták, hogy a legjobb állapotban megőrződött bronzfegyvereken nincs krómbevonat. Ennek magyarázatára hasonló földi környezetet hoztak létre egy kamrában, és azt találták, hogy a hsziani földbe eltemetett bronz tárgyak az igen szélsőséges páratartalom és hőmérsékleti körülmények között még négy hónap után is megőrződtek eredeti állapotukban szemben a brit földbe temetett bronzeszközökkel, amelyek súlyosan korrodálódtak.

A kutatók úgy vélik, hogy a bronzfegyverek ilyen jó állapotú fennmaradását segítette, hogy a hsziani föld mérsékelten lúgos, alacsony a szerves anyagtartalma és parányi szemcsés. „A helyi föld különleges összetétele bizonyos mértékben megmagyarázza a jó állapotban való fennmaradást, de azért még lehetséges, hogy a Csin-dinasztia egy rejtélyes technológiai folyamatot fejlesztett ki, amelyet még tovább kell kutatnunk” – hangoztatta Li Hsziu-csen, a kínai múzeum kutatója, a tanulmány társszerzője.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. április 05. 05:39
Jól látszik, hogy már 2000 évvel ezelőtt is voltak utászok, a középső katonának elöl, a talicska tolására van behajlítva mind a két keze, míg a többiek egy darab rohamásót visznek a jobb kezükbe. De az is lehet hogy a feltételezett talicskás büntetésből két rohamásót kapott, mert részegen tért vissza a jutalmul kapott eltávozásról. Érdekes hogy erre az opcióra nem gondoltak a brit tudósok, valószínűleg egy sem volt közölük katona, valami sörös pubba markíroztak.
luisbathhelena
2019. április 04. 22:15
Voltam ott. A síremléknek csak egy része lett kész mire a császár meghalt (vagy 30-40 évig épült, mint a piramisok). Jelentős számú katona felig nyitott zsidelyes tető alatt volt, a császár halálakor kitört zavargásokban ezeket a faépületeket fölgyujtották, az egész beomlott, betemetve (és megőrizve) a katonákat. Maga az első császár egyébként egy rohadék volt, 20-30 év alatt sorra legyőzve a szomszédos 9 királyságot egyesítette Kínát (egységet mértékrendszer, közigazgatás stb). (Halála közeledtével a fő hadvezért írásos paranccsal küldte a kijelölt trónörököshöz hogy mit tegyen. A Hadvezér feltörte a levelet és hamisított egy másikat, hogy a trónörökös legyen öngyilkos császári parancsra és legyen a hadvezér az utód..A trónörökös megölte magát, a hadvezér lett a 2. császár. A sima átmenet érdekében leverte zavargást, a császár több száz gyermektelen ágyasát megfojtották , a császár mellé temették. A gyermekes háremhülgyek védettséget élveztek, de nem az utódok! Az agyagkatononáktól pár kilométerre egy több száz méter magas, mesterségesen összehordott (!) hegyben van a császár eltemetve, a helyszín ismert de a mai napig nem tárták fel, félve az ott felhalmozott óriási mennyiségű higanytól,a mivel egy földalatti folyót hoztak létre. Talán nemsokára nekiállnak, a kínaiak másképp nézik az időt, nem kapkodnak)
apika2
2019. április 04. 18:56
Mutatna valaki a cikk képében egy bronz fegyvert???? Nagyon nehéz a megmaradt állapotról véleményt alkotni, ha csak olyan alakot látunk, aminek a kezéből hiányzik a fegyver...
Peter8811
2019. április 04. 18:26
Érdekes minden katonának egyedi arca van, jobbról a második Donáth László MSZP-s lelkészre hasonlít, az első meg Paprika Kingára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!