Pompeo: Katasztrofális lehet a dél-afrikai földek kártalanítás nélküli kisajátítása

2020. február 19. 11:57

A dél-afrikai elnök az újraelosztást történelmi igazságtételnek nevezte, ugyanakkor sietett leszögezni, hogy az törvényesen zajlik majd.

2020. február 19. 11:57

Katasztrofális hatással járhat Dél-Afrikában, ha kártalanítás nélküli kisajátítják a magánkézben lévő földeket – szögezte le szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Addisz-Abebában, afrikai látogatásának utolsó napján. Pompeo azt mondta, a magánkézben lévő földek ilyetén elvétele mind az ország gazdaságát, mind a lakosságát nagymértékben sújthatja. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a múlt héten elhangzott beszédében az 1913-ban elfogadott, a földeket az őslakosoktól elvevő törvényt a múlt század végéig alkalmazott apartheidrendszer eredendő bűnének nevezte, hozzátéve, hogy e hatalmas igazságtalanság ma is kísérti Dél-Afrikát.

Ramaphosa leszögezte, hogy kormánya az idén felgyorsítja a földek újraelosztását, s megvizsgálja a körülményeket, amelyek esetében elképzelhető a kártérítés elengedése. Noha Ramaphosa az újraelosztást történelmi igazságtételnek nevezte, sietett leszögezni, hogy az törvényesen zajlik majd. Elemzők szerint az afrikai országnak égetően szüksége van külföldi tőkére, miután Dél-Afrika munkanélküliségi rátája elérte a 29 százalékot, így egy évtizede a legmagasabb. Az apartheidrendszer 1994-es felszámolása óta folyamatosan kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) több tagja és a baloldal szélére sorolt, ellenzéki Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) régóta sürgetik a földek újraelosztását.

A kezdeményezés bírálói azonban emlékeztetnek a szomszédos Zimbabwéban végrehajtott földreformra, ahol a kisajátítások gyakran erőszakba torkolltak, és a kialakuló káosz miatt az egykor virágzó gazdaságú országban megcsappant a külföldi befektetők száma. A jelenlegi amerikai vezetés nem először fejezte ki aggodalmát a földek tervezett újraelosztásával kapcsolatban. Donald Trump elnök tavalyelőtt azt mondta, hogy a kisajátítások erőszakba fúltak, és sok fehér farmert megöltek. Több elemző úgy véli azonban, hogy a gazdák elleni halálos kimenetelű támadások már 20 éve tartanak, és emiatt is kiemelkedően riasztó az ország bűnözési statisztikája.

Mostani látogatása során a külügyminiszter mások mellett találkozott Musza Faki Mahamattal, az Afrikai Unió bizottságának elnökével és Ahmed Ali Abij etiópiai miniszterelnökkel is, valamint az etiópiai vallásközi párbeszéd bizottságával, ahol a vallásszabadság fontosságát hangsúlyozta az afrikai országban. Pompeo afrikai látogatása elemzők szerint kontinensen növekvő kínai befolyást hivatott ellensúlyozni. Az amerikai külügyminiszter szerdán este Szaúd-Arábiában kezd látogatást.

(MTI)
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. február 19. 17:13
Na ha ezt megcsinálják, ugyanúgy éhezni fognak, mint most Zimbabwében.
abcdef
2020. február 19. 16:01
"...sietett leszögezni, hogy az törvényesen zajlik majd" Plaasmoorde kereszterdője...mindegyik kereszt egy bestiálisan meggyilkolt búr farmer, vagy farmer családhoz tartozó gyerek emlékére állítva tanúsítja mit értenek ezek a szemetek törvényességen. Az ANC politikusai nagygyűléseken uszítják a feketéket, hogy "öld a búrt!", teljesen nyíltan teszik ezt. Abban, hogy jelentős tényezők lehettek Dél Afrikában, nagy szerepe volt a svéd liberálisoknak, személy szerint Olof Palménak. Nemcsak politikai befolyással, lobbizással, de komoly pénzekkel is támogatták ezeket a terroristákat. Ezt a témát járja körül egy sevéd dokumentumfilm "Boer Project: South Africa A Reverse Apartheid?" https://www.youtube.com/watch?v=VEDU0xIILKA&list=PLLMvyqX2I6dlzsoOnDXlITIzkS4DP_nd8
bunko_jobbos
2020. február 19. 15:09
A kommunizmus azert tud terjedni, mert rovid tavon eroforrasokat szerez, es odaadja reszben a szegenyeknek. aztan ( egeszen rovid ido mulva) pedig nagyobb szarban lesz mindenki. ezt mi mar kiprobaltuk, mondjuk nem szabad akaratunkbol. eleg kemeny munka del afrikat a tobbi afrikai allam szintjere sullyeszteni, de kemenyen dolgoznak a sracok
Tidal_wave
2020. február 19. 14:18
Ez a szemétláda Obama meg nyolc évig kussolt, mikor Zimbabweban elüldözték a fehér telepeseket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!