Ötven év múlva a világ népességének négy százaléka lesz európai

2020. június 17. 18:51

A termékenységi arányszám növekedése ellenére is csökkenni fog a kontinens lakossága.

2020. június 17. 18:51

Demográfiai változásokról szóló jelentést fogadott el az Európai Bizottság. A 2070-ig terjedő időszakot vizsgáló dokumentumról az Index számol be. A jelentés általánosabb tendenciákkal kezdődik: hosszabb várható élettartam, alacsonyabb születési ráták, idősödő társadalmak, kisebb háztartások és növekvő urbanizáció. A dokumentum később mutat rá arra, hogy  Európa egyre csökkenő aránnyal van jelen a világ lakosságában: 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni a kontinens.

A demográfiai változások terén jelentős különbségek lesznek a régiók között is. Emellett a jelentés arra is rávilágít, hogy foglalkozni kell a demográfiai változásoknak a növekedésre, a fenntarthatóságra, a foglalkoztatásra, az egészségügyre gyakorolt hatásával.

„Elő kell segíteni olyan kérdések megoldását, mint a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, a közösségi ellátás vagy akár a magányosság. Végső soron az együttélésünk mikéntjéről van szó. A demográfiai változások kezelése létfontosságú a méltányosabb és ellenállóbb társadalom megteremtéséhez” – kommentálta a jelentést Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök.

A születéskori várható élettartam jelenleg az EU-ban a férfiak esetében 78,2, a nők esetében pedig 83,7 év. Magyarországon ugyanez 72,7 és 79,6 év. Ötven év múlva azonban az előrejelzés szerint a különbségek jelentősen csökkennek, a 2070-ben születő magyar nők közel 90, a férfiak pedig közel 85 évet élnek majd várhatóan, ami egy-két évvel marad el az akkori uniós átlagtól. (Ezt természetesen a jelenlegi uniós tagállamok számított adataira vonatkoztatva kell értelmezni.)” – emel ki egy érdekességet az Index cikke. Az is kiderül, hogy hiába fog a jelenlegi 1,5-ös termékenységi arányszám 1,7-re emelkedni Magyarországon és Európában, hazánk és a kontinens lélekszáma is egyenletesen csökkenő tendenciát mutat.

A dokumentum kitér a bevándorlásra is. Kiderül, hogy az EU27-ek esetében az összlakosság 95,1 százaléka uniós állampolgár, vagyis a harmadik országbeli bevándorlók kevesebb mint 5 százalékát adják az Európai Uniónak. Hazánk esetében ez az arány 98,2 százalék: tehát az ország területén élő emberek szűk két százaléka nem rendelkezik magyar állampolgársággal.

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2020. június 18. 10:54
Ez terelés, önbecsapás, megtévesztés. A jelenlegi állapotok változatlanságából indul ki. Ez az alaphazugság a jelentésben, kimondtalanul. Ha 50 éves lépésekben hátra tekintünk. 30 éve vasfüggöny leomlása, egész világ megváltozott jöttek az addig ilyen formában nem létező globalisták. Előtte '45 II. vil. háború. Előtte 50 éves szakaszban I. vil. háború. Megelőzően 48-as forradalmak. Mind világot változtató események stb. A vasfüggöny óta eltelt 30 évből az feltételezhető, hogy a maradéknyi 20 évenben komoly változás áll be minden alapszámban amiből számoltak.
lutra
2020. június 18. 08:02
Mobilon a cikk előnézetében termelékenységi van termékenységi helyett...
Apáczai
2020. június 18. 07:53
20% meg európai muszlim lesz?
Mich
2020. június 18. 00:15
Ötven év múlva a világ népességének négy százaléka lesz európai ...és akkor még mindig a melegekért és a négerekért fogunk aggódni...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!