Douglas Murray: A nyugati világban zajló folyamatok sok szempontból a középkori Európára hasonlítanak

2020. augusztus 15. 14:44

Murray úgy vélte, a nyugati világban az 1970-es évek után elindult baloldali mozgalmak egyfajta vallásépítő folyamatot indítottak el, a politikai aktivizmust idealizáló közösség újabb korszakát látjuk most.

2020. augusztus 15. 14:44

Kelet-Közép-Európának is felelőssége, hogy emlékeztesse a világot arra: milyen volt megélni a kommunista horrort – mondta Douglas Murray brit filozófus az Axióma hírportálnak adott pénteki interjúban. A The Spectator konzervatív hetilap szerkesztője ezt az Egyesült Államokban zajló és Európára is átterjedő szélsőséges baloldali mozgalmakkal kapcsolatban jegyezte meg. A hírportál kérdésére válaszolva Murray elmondta,

– Fehér emberek nyilvánosan lánccal ostorozzák magukat, mások fekete emberek lábnyomát csókolgatják. Ez sok szempontból hasonlít arra, ami a középkorban történt – fogalmazott Murray, hozzátéve: eközben éppen a feketék hangsúlyozzák, hogy erre nincs semmi szükség. Úgy vélte, a nyugati világban az 1970-es évek után elindult baloldali mozgalmak egyfajta vallásépítő folyamatot indítottak el, a politikai aktivizmust idealizáló közösség újabb korszakát látjuk most. Murray szerint ez veszélyes jelenség, a nyugati világnak ugyanis csak részben sikerült levonnia a tanulságokat a XX. század borzalmaiból. Pedig a kereszténység választ ad az olyan kérdésekre, hogy mi az élet értelme és célja, véli Murray, kitérve arra is: a vallás adja meg az európai kultúra alapját, arra épülve fejlődött a kontinens, érte el sikereit – idézi a Magyar Nemzet a konzervatív író gondolatait.

A Magyar Nemzet teljes összefoglalóját ide kattintva olvashatja.

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
winniethepooh
2020. augusztus 16. 09:26
Emberek! Minden HSZ válasz ennek a buzi nicktolvajnak. Én meg nem értek semmit az egészből, mert már rég letiltottam. Boldoggá akarjátok tenni a vén, magányos buzit, hogy ennyit foglalkoztak vele?
Leo3
2020. augusztus 16. 07:29
Sajnos az interjú alanynak teljes mértékben igaza van. Csupán azt nem értem, hogy a ballibek miért akarják mindenütt a szakadékba vezetni az országukat...
Cuttini
2020. augusztus 16. 02:04
Alapvetően, rendszerszinten, mindannyian ostobák vagyunk! Ez az alap! Full kretének!
antares007
2020. augusztus 15. 21:05
néhai Ch.Pilot,bocs természetesen nem neked címeztem,hanem ennek a hülye ülőhegyinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!