A pápa üdvözli, a püspökök elítélik Joe Bident

2021. január 21. 21:20

Míg Ferenc pápa hivatalosan üdvözölte a katolikus vallású elnök beiktatását, a püspöki kar éles hangú bírálatot tett közzé.

2021. január 21. 21:20
null

Ferenc pápa szerdán gratulált Joe Biden amerikai elnöknek, és sürgette a megbékélés elősegítését. A Vatikán hivatalosan is üdvözölte az új vezetést, mely elődjénél közelebb áll a pápa által hangoztatott környezetvédelmi és társadalmi igazságosságra vonatkozó nézetekhez.

Ferenc pápa üzenetével azonban élesen szembeállt José Gomez Los Angeles-i érsek, az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia vezetőjének egyidejű nyilatkozata, amelyben arra figyelmeztetett, hogy

Ferenc pápa táviratában arra sarkallta Joe Biden-t, hogy építsen olyan társadalmat, amelyet „hiteles igazságosság és szabadság jellemez”, és amely megkülönböztető figyelemmel fordul a szegények felé.

„Hasonlóképpen kérem Istent, minden bölcsesség és igazság forrását, hogy vezesse erőfeszítéseit a megértés, a megbékélés és a béke előmozdításának irányába az Egyesült Államokban és hogy a világ nemzetei közt segítse az egyetemes közjó előmozdítását” – írta táviratában Ferenc pápa.

Ferenc pápa és Donald Trump volt elnök többször keveredtek nézeteltérésbe, főleg a bevándorlás és az éghajlatváltozás kapcsán.

Alessandro Gisotti, a L'Osservatore Romano szerkesztője azt írta, hogy Bidennek az a feladata, hogy „megpróbáljon egységet teremteni és meggyógyítani egy megosztott országot a járvány és gazdasági válság közepette. A világ színterén nagyok az elvárások a külpolitika multilateralizmushoz való visszatérítésére és az olyan nemzetközi szervezetek iránti bizalom helyreállítására, mint amilyen az ENSZ”. Gisotti szerint „Biden azon szándéka, hogy újból csatlakozzon a párizsi klímaegyezményhez, amelyet a pápa is szorgalmaz, egybevág Ferenc pápa elkötelezettségével közös otthonunk megóvása mellett”.

Biden eskütétele előtt Leo J. O'Donovan atya, a Georgetowni Egyetem emeritus elnöke imádkozott, aki a pápához hasonlóan szintén jezsuita szerzetes. Az elnök hitére utaló passzusokat is belefűzött beszédébe, így idézett a Zsoltárok könyvéből is.

Ferenc pápa, amikor Obama elnöksége alatt az Egyesült Államokban járt, találkozott Bidennel, november közepén pedig személyesen hívta fel telefonon, hogy gratuláljon választási győzelméhez.

Amikor Biden szerdán beköltözött az Ovális Irodába, az íróasztalán látható volt egy fotó, amelyen a pápa szerepelt családja társaságában.

Az amerikai püspöki konferencia mindezekkel szemben sokkal kevésbé volt lelkes az Egyesült Államok második római katolikus vallású elnökének beiktatásakor. A püspöki kar többsége ugyanis konzervatív nézeteket vall, és élesen szembenáll a Demokrata Párt liberális abortuszpolitikájával. Gomez érsek kijelentette, hogy Biden politikája „elősegíti az erkölcsi gonoszságokat, és veszélyezteti az emberi életet és méltóságot, a legsúlyosabban az abortusz, a fogamzásgátlás, a házassági és genderjogok terén”.

José Gomez egy püspökökből álló munkacsoportot is létrehozott, hogy értékelje Biden abortusszal és más társadalmi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját, azonban nem adtak még ki hivatalos nyilatkozatot, egyes források szerint épp a Vatikán nyomására. A püspöki konferencia nyilatkozatára reagáltak a liberális szellemű katolikus egyházfők. Blase Cupich chicagói érsek a Twitteren többek között „meggondolatlannak” nevezte a konferencia elnökét. 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2021. január 24. 17:06
José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) az elnöke november 7-én, a 2020-as amerikai elnökválasztás lezárultával közleményt adott ki. Istennek köszönjük a szabadság áldásait. Az amerikai nép szólt az elnökválasztás révén. Most itt az ideje, hogy a vezetőink összefogjanak a nemzeti egység szellemében, elkötelezzék magukat a párbeszéd mellett, és egyezséget kössenek a közjó érdekében. Katolikusként és amerikaiként egyértelműek a prioritásaink és a küldetésünk. Azért vagyunk itt, hogy Jézus Krisztust kövessük, hogy életünkkel tanúságot tegyünk szeretetéről, és az Ő országát építsük ezen a világon Hiszek abban, hogy az amerikai történelemnek ebben a pillanatában a katolikusoknak különösen is feladatuk, hogy békét szerezzenek, elősegítsék a testvériséget és a kölcsönös bizalmat, és imádkozzanak a valódi hazaszeretet megújult lelkületéért hazánkban. A demokrácia megkívánja, hogy mindannyian erényes, fegyelmezett emberként viselkedjünk. Megkívánja, hogy tiszteletben tartsuk a véleménynyilvánítás szabadságát, és hogy szeretettel és udvariasan bánjunk egymással, akkor is, ha nem értünk egyet a jog és a közrend egyes kérdéseiben. Ezzel összhangban elismerjük, hogy Joseph R. Biden elnyerte a szükséges mennyiségű szavazatot ahhoz, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke lehessen. Gratulálunk neki, és megállapítjuk, hogy a néhai John F. Kennedy után ő az Egyesült Államok második katolikus vallású elnöke. Szintén gratulálunk Kamala D. Harris kaliforniai szenátornak, aki országunk első női alelnöke lesz. Kérjük a Boldogságos Szűz Máriát, ennek a nagyszerű nemzetnek a pártfogóját, hogy járjon közben értünk. Ő segítsen minket együtt tenni azért, hogy megvalósulhasson Amerika misszionáriusainak és alapítóinak a gyönyörű álma: az egy és oszthatatlan nemzet az Isten színe előtt, ahol védelmezik minden emberi élet szentségét, és biztosítják a lelkiismereti és vallásszabadságot. Magyar Kurír Katolikus hírportál
Augustus1
2021. január 23. 08:14
Azért hamis ez a pápa kontra amerikai püspöpök beállítás. Mondhatnám manipulatív. Íme az amerikai püspöki testület elnökének közleménye: https://www.magyarkurir.hu/hirek/az-amerikai-puspoki-testulet-elnoke-kozlemenyt-adott-ki-joe-biden-beiktatasa-alkalmabol Ez is a diplomácia nyelvén megfogalmazva, mint a pápa üdvözlete, ahol a lényeg sokszor a sorok között van. Ha nem megyek azonnal neki a másiknak valami rossz tette miatt, az nem jelenti azt, hogy egyetértek vele. A pápa sokszor és egyértelműen utalt arra, mennyire rossz dolog az abortusz. Pl. https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek, https://index.hu/kulfold/2019/05/25/ferenc_papa_abortusz_allasfoglalas/ Amikor Biden köszöntésében azokról beszél, akiknek nincsen hangjuk, gondolhat a magzatokra is.
VeJoLa
2021. január 22. 16:37
Egy pápa egy ész, több püspök több.
rókabácsi
2021. január 22. 14:48
ime! isten két legnagyobb barma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!