Abortált magzatok sejtvonalait használták az oxfordi és Johnson&Johnson vakcinákhoz

2021. április 14. 15:34

Lengyel egyházi szakértők szerint erkölcsileg kifogásolhatók az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinái.

2021. április 14. 15:34
null

Erkölcsileg kifogásolhatók az AstraZeneca és a Johnson&Johnson cégek koronavírus elleni vakcinái, mert gyártásuk során az abortált magzatok sejtvonalait használták fel – ismertette álláspontját szerdai sajtóértekezletén a lengyel püspöki kar kötelékében működő bioetikai szakértői csoport.

A katolikusok számára aggályos a magzati sejteket felhasználó vakcinák használata

A lengyel püspöki konferencia székhelyén megtartott értekezleten a Józef Wróbel lublini segédpüspök vezetése alatt dolgozó szakértők egyúttal leszögezték, hogy

e két vakcina valamelyikével is beolthatják magukat a hívek akkor, amikor nincs lehetőségük különféle oltóanyagok közül választani.    

Az állásfoglalásban kifejtették: „a komolyabb erkölcsi aggályokat nem keltő, az mRNS technológián alapuló vakcináktól eltérően

Ez a tény komoly erkölcsi ellenkezést vált ki, mivel adott esetben az abortált magzatoktól származó sejtek nélkülözhetetlen láncszemet képeznek a vakcinaelőállító technológiában" – szögezték le.    

Az egyházi szakértők szerint a

katolikusoknak nem lenne szabad beleegyezni a két vakcinával történő oltásba,

hiszen léteznek a koronavírus elleni más, erkölcsi kétségeket nem ébresztő oltóanyagok.    

Az oltakozás nem egyenlő a terhességmegszakításban való bűnrészességgel

Józef Wróbel azonban azt is aláhúzta: „ erkölcsi vétek elkövetése nélkül élhetnek a két kifogásolt oltóanyaggal azok a hívek, akik nem választhatnak más vakcinát, de be kell oltatniuk magukat, akár munkaügyi kötelességekből fakadóan, akár saját vagy felebarátaik egészsége megvédése érdekében. Az ilyen kivételek az egyházi tanítás szerint azzal indokolhatók, hogy a beoltatás nem egyenlő a terhességmegszakításban történő közvetlen részvétellel, valamint az abortusz helyeslésével, illetve kikényszerítésével sem” – állapították meg a lengyel katolikus szakértők.    

A kifogásolt vakcinákkal beoltottaknak azonban a számukra elérhető módon 

hangot kell adniuk tiltakozásuknak az erkölcstelen módon előállított biológiai anyag felhasználása ellen

– húzták alá a katolikus bioetikai szakértők.    

Az állásfoglalásról megkérdezték Adam Niedzielski egészségügyi minisztert az egyházi konferenciával párhuzamosan zajló szerdai sajtóértekezleten. A tisztségviselő elmondta: az állásfoglalásról az ezt tartalmazó dokumentum áttanulmányozása után nyilatkozik majd.    

Lengyelországban nem választhatnak vakcinát az oltakozók

A folyamatban lévő, az Európai Bizottság által engedélyezett oltóanyagokat, köztük az AstraZeneca és a Johnson&Johnson által gyártottakat is felhasználó

lengyelországi oltási kampányban egyelőre nem lehet különféle típusú vakcinák közül választani.      

Az AstraZeneca csupán a hatékonyságot tesztelte magzati sejteken

Az AstraZeneca már tavaly ősszel, a vakcina kutatási szakaszában cáfolta, hogy abortált humánmagzatból származó sejtvonalakat használt volna fel a vakcina fejlesztésekor. Az erről szóló információk az egyik közösségi portálon terjedtek, kiderült azonban, hogy a Bristoli Egyetem kutatóinak egyik vizsgálatáról volt szó, amelynek során

még a vakcina alkalmazása előtt azt nézték meg, hogy az AtraZeneca oltóanyaga hatékony-e.

A bristoliak ehhez a vizsgálathoz valóban olyan sejtvonalat használtak, amelyet – még a hatvanas években – nyertek ki abortált magzatból.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
delphinus
2021. április 15. 09:37
A jelenlegi katolikus csúcsvezetés élén papa francesco-val nem minden esetben ítéli el az abortuszt, ideértve a jezsuita és ferences rend felsővezetését is mint háttértámogatást. Nem hallottam még soha olyan híreket, hogy az utóbbi két rend vezetői hangosan tiltakoznának ez ellen valószínűleg más sürgős dolguk van. Akkor?
Robur
2021. április 14. 22:43
A valláskárosultaknak remélem nem adják be. Őket nyugodtan elviheti a covid.
madarasi.abel
2021. április 14. 21:19
Nos, a gyógyszereket sejttenyészeteken fejlesztik-tesztelik, ugyanazt a sejtvonalat szaporítva folyamatosan. Innen tudják, hogy abban nincsenek rejtett génhibák, vírusos fertőzések, stb. Olyan sejt, ami végtelen sokszor szaporítható, két féle van: a rákos, meg az őssejt. Szóval, ha ilyen mintát akarsz csinálni, akkor ilyen sejtekre van szükséged. Rendes, élő embernek nincsenek őssejtjei, így egy magzatét használták fel 50 éve erre a célra.
Cserei
2021. április 14. 19:30
A csirke embrió védett, ez emberrel meg bármit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!