Az Európai Tanács óvatosságra intett németek vétóra vonatkozó felvetésével kapcsolatban

2021. június 08. 10:06

Charles Michel úgy gondolja, hogy mielőtt az unió úgy döntene, hogy feladja az egyhangúságot az unió külpolitikai döntései esetében, alaposan át kell gondolnia a javaslatot.

2021. június 08. 10:06
null

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke óvatosságra intett Heiko Maas német külügyminiszter hétfői, a tagállami vétó lehetőségének eltörlésére vonatkozó felvetésével kapcsolatban az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában. Ezzel kapcsolatban bővebben itt írtunk.

A német külügyminiszter a tárca nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében a többi között felvetette: meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét, amihez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU „külpolitikai cselekvőképességét”.

Nyugalom, higgadtság

Charles Michel külföldi újságíróknak adott, kedden ismertté vált nyilatkozatában „a körültekintés és a megfontoltság fontosságát” hangsúlyozta a nagy jelentőségű változtatásokat célzó felvetéseket illetően, és azt hangoztatta:

mielőtt az unió úgy döntene, hogy feladja az egyhangúságot az unió külpolitikai döntései esetében, alaposan át kell gondolnia a javaslatot.

Fontosak az egyhangú döntések

Az egyhangúságot igénylő uniós döntések fontosságát hangsúlyozva példaként kiemelte: a tagállamok teljes egyetértése nélkül nem lehetett volna elérni, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinensé váljon. Ez az elhatározás rendkívül határozott jelzést küldött az EU polgárai és vállalatai, valamint a világ többi része számára is – érvelt.

Mivel az uniós tagországok a döntésben egységet mutattak, az elkövetkező néhány hónapban képesek voltak meggyőzni más országokat is, hogy csatlakozzanak a nagyratörő célhoz – húzta alá.

Hozzátette, a német felvetésről korai lenne véleményt nyilvánítani, különösen az Európa jövőjéről nemrégiben kezdődött konferenciasorozat eredményének jövőre várható befejezését megelőzően.

(MTI)

Címlapképen: Heiko Maas (b) és Charles Michel (j)

Kép forrása: YVES HERMAN / POOL / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. június 08. 17:00
Meg kell szüntetni, hogy a népesebb államok akaratát kis törpeállamok megakadályozzák. Még ha azok nem is akarnak igazából semmit tenni, semmilyen ügyben, de azt teljes pofából próbálják. Az igazi cselekvés akkor történik náluk, ha valakik felfedik a valóságot, na akkor annak nekimennek. Lásd: buziság, jogállamiság, illegális migráns, nemtelen nemek ügye, stb.
Bandi0723
2021. június 08. 14:16
Ez a Heiko Maas olyan mint egy elszabadult hajóágyú! Valaki leköthetné már. Szerintem ez minimum szerződés módosítás.
Tiszafa
2021. június 08. 13:52
"...az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU külpolitikai cselekvőképességét." Helyes. Még egy csepp a kilépés poharába.
tomtam
2021. június 08. 13:10
Ha az egyhangúságot kikezdik, ki kell lépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!