A Mátrixot megálmodó Wachowski-fivérekből Wachowski-nővérek lettek

2021. október 28. 18:44

Tudtátok, hogy a kultikus sci-fi a transzszexualitásról szól? Mi sem.

2021. október 28. 18:44
null
Ódor János László

„Tudtátok, hogy a kultikus sci-fi a transzszexualitásról szól? Mi sem. Hogy mi vehet rá egy testvérpárt, hogy nővé operáltassa magát? Megpróbáltuk megfejteni. A lényeg: kellett a pénz, és nem lenne rossz behúzni egy új réteget a sztorira.

Mi, akik már józan, félérett fejjel megérhettük 1999-et, tudjuk, hogy az az év A film éve volt és marad. A John Malkovich-menet, Amerikai szépség, Harcosok klubja, A hatodik érzék... és mindenek fölött a Mátrix.

Elnézést, ha valaki  a kedvencét kihagytam. De csak a felsoroltak között szerepel legalább két olyan alkotás, amire – ahogy véget ért a vetítés – szó szerint mentek még egy kört a nézők, akárcsak a Vidámparkban. És most a Mátrix 2. és 3. része után jön egy 4. kísérlet is. Hát meglátjuk. A téma mindenesetre többszörösen is aktuális.

A Mátrix a Wachowski-fivérek legfontosabb (sőt, igazából egyetlen) műve, a különböző generációk a mai napig nem tudnak leszakadni róla. Hatására sokan komolyan vallják és hirdetik, hogy mindannyian csak szimulációban élünk. Mi több: a férfigyűlölet ellen felszólalók is a híres piros pirulát nevezték ki mozgalmuk szimbólumának. Természetesen azt is a Mátrixból merítve, annak ébresztő szerepére utalva.
Erre húsz évvel később azt látjuk, hogy a rendezőpáros tagjai előbb nővé operáltatták magukat, majd azt is benyögték, hogy az egész film a transzszexualitásról szól. Csak akkor még »nem érett meg rá a világ«, hogy ezt nyíltan is  kimondják.

Hát, izé. Így döntsd le generációk bálványait, jó lecke. Kicsit az jut eszembe, amikor Szörényi azt magyarázta az István, a király Alföldi-féle feldolgozásának premierjét követően, hogy

»eddig senki nem vette észre, hogy a darab utolsó nagy himnikus dala, a Felkelt a napunk valójában egy gúnydal, ki van csavarva. Úgy írtam, hogy a lelki szemeim előtt lebegett a pillanat, amikor piros nyakkendőben masírozunk a Hősök terén, és integetünk Rákosi pajtásnak. Kicsit idegesített, hogy ezt nem vették észre.«

Nem, nem vettük észre, talán még Bayer reagált így. De lehettem volna én is. Úgy látszik, a Mátrix valódi üzenetét sem »vettük észre«. Ennek ellenére a felszíni, felületes síkját kapargatva is egy kiválóan élvezhető mozi volt és marad is.”

Nyitókép: A Wachowski „nővérek”
Entertainment Weekly

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2021. október 29. 12:48
Két hónap múlva kerül a mozikba a Mátrix negyedik része, amennyiben a film a traszdzsenderizmust dicsőíti, úgy vágom a szemétbe a Mátrix filmjeimet, amik már vagy 20 éve ott vannak a filmpolcon, hogy csak úgy csattan. És eléggé esélyes, hogy így lesz.
Almassy
2021. október 29. 11:38
Ha az USA-nak azon a beteg fertályán érvényesülni akarnak, akkor nincs is más választásuk mint transz-leszbikusok v. leszbikus-transzok lenni.
Megtalálta
2021. október 29. 10:44
Jajj, de cépek!
makám
2021. október 29. 10:18
a mátrix egy túlhypolt szemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!