Bevándorlókkal oldaná meg a német kormány az országban tomboló munkaerőhiányt

2022. február 08. 14:30

"Make it in Germany” jeligére várja a német kormány a külföldi munkavállalók jelentkezését, mert tavaly a szakképzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen álláshelyek száma a duplájára emelkedett.

2022. február 08. 14:30
null

Egyre égetőbbé válik Németország számára, hogy megoldást találjon a szakképzett munkaerő hiányára. Ez a szám tavaly tovább emelkedett, s immár a 400 ezres nagyságrend környékén jár – derül ki a Német Gazdasági Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft) Szakképzési Kompetenciaközpontjának (Kompetenzzentrum Fachkräftesicherung, KOFA) éves jelentéséből. A KOFA kiderítette, hogy miközben 2021. a szakképzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen álláshelyek száma még 213 ezer volt, decemberre ez a szám 465 ezerre emelkedett.

A hiány különösen

az építőipari-mérnöki területen, az idősgondozásban, a fizioterápia és az informatika területein égető.

Mint kiderült, ezekben a szektorokban ma tíz álláshelyből nyolcat legfeljebb is csak nem kellően képzett munkaerővel lehetséges betölteni.

A hiány különösen a természettudomány területén, illetve a földrajzi és informatikai, továbbá a közlekedési, logisztikai, védelmi és biztonsági szektorokokban emelkedett. A legkisebb hiány a nyelv-, irodalom-, társadalom- és gazdaságtudományi, továbbá a média, művészet, kultúra és szervezési szakmákban mutatkozik. 

A Zöldek által delegált gazdasági miniszter, Robert Habeck szerint a megoldás erre a migráció ösztönzése – jelenleg ugyanis különösen a szakképzett a munkavállalók bevándorlására vonatkozó szabályozás túl szigorú – írja a Berliner Zeitung. A politikus hozzátette: az IT-szektorba érkező szakemberek általában jóval magasabban kvalifikáltak, az ő bevándorlásuk már ma is jóval könnyebb. Tekintettel azonban a nagyságrendre, a munkavállalók behívása nem elégséges; az infrastruktúra növelésére is szükség van.

Habeck szerint ehhez már külföldön meg kell kezdeni a munkát. A német költségvetés terhére

növelni kell külföldön az előminősítési kapacitásokat, miközben a jogi eljárásrendet is áramvonalasítani szükséges.

A tárca emellett „Make it in Germany!”, azaz „Arass sikert Németországban!” üzenettel indított reklámkampányt, amelynek videóját a YouTube felületein is meg lehet tekinteni. A „Make it in Germany” azonban nem csak egy felhívás, hanem egy egész projekt – legalábbis erre lehet következtetni a hivatalos honlapon elérhető információkból: a német kormány a világ különböző nyelvein is elérhetővé tette az oldalt.

A „Make it in Germany” szlogen egyelőre egyfajta biztosítékul szolgál azon bevándorlók számára, akik nem háborús fenyegetettség, hanem a jobb élet és a kedvezőbb lehetőségek miatt indulnak útnak Németország irányába.

Rengeteg azonban a csaló, aki magát munkaügyi közvetítőnek álcázva tesz zsebre több ezer eurót, hogy aztán a munkakereső végül hoppon maradjon. Több ezer olyan fiatalról tudni, akik 1.500 eurótól akár 9 ezer euróig terjedő összegeket fizettek ki csalók számára, akik azt ígérték nekik, hogy segítenek munkát találni Németországban. Éppen ezért külön arab nyelvű YouTube-csatorna indult annak érdekében, hogy átláthatóan és olajozottan működjön az Európán kívüli munkakeresők számára az elhelyezkedés a német munkaerőpiacon.

Németország Szövetségi Munkaügyi Ügynöksége (Bundesagentur für Arbeit) idén januárban 3200 szakképzett munkavállaló letelepedését segítette elő. Ez a szám 700 fővel magasabb a 2020-as adatoknál. 

Kép: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. február 18. 08:20
Eddig se sikerult, nem tanulnak a hibaikbol, nagy arat fognak fizetni!
Chris75
2022. február 18. 08:20
Jelenleg 5,2% a munkanélküliségi ráta náluk, ami kb 2,4 Millió munkanélkülit jelent. Talán seggbe kéne rugdosni pár embert és nem osztogatni a segélyt a semmire és akkor nem lenne probléma.
Gèbi
2022. február 18. 08:18
Most jött volna hozzánk dolgozni egy fickó aki előtte 14 évig Németországban dolgozott(?). Az egyik régebbi kollégám megkérdezte tőle hogy miért jött el ide Írországba dolgozni? Azt mondta hogy "valaki mondta, hogy itt többet lehet keresni". Igaza volt, csak éppen itt nem "magyarul" kell dolgozni.
Gèbi
2022. február 17. 20:11
Hány éves vagy királyfi...........?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!