Szakértők szerint „hamis” képek miatt fújták le a Szlovén Nemzeti Múzeum kiállítását

2022. június 09. 14:55

Majdnem sikerült hamis Picasso és Munch festményeket kiállítani a szlovénoknak.

2022. június 09. 14:55
null

Az utolsó pillanatban fújták le a ljubljanai Szlovén Nemzeti Múzeumban a 19. és 20. századi híres festők műveiből összeállított kiállítást, miután szakértők szerint „nyilvánvaló hamisítványokról” volt szó – írta a Delo című szlovén napilap csütörtökön.

„Ehhez nem kell szakértőnek lenni”

A múzeum korábban bejelentette, hogy az Utazások című kiállításon a szlovén Boljkovac család magángyűjteményéből 160 műalkotást mutatnak be, köztük Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Edgar Degas, Edvard Munch, Kazimir Malevics képeit. A tárlatot szerdán nyitották volna meg, azonban elismert szlovén művészettörténészek és festménybecsüsök szerint „nyilvánvaló hamisítványokról” van szó.

Aleksander Bassin neves művészettörténész, a Ljubljanai Városi Galéria egykori igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a festményeken rögtön látszik, hogy nem eredetiek.

– mondta, hozzátéve: elképzelhető, hogy az említett alkotók valamelyikének lehetne grafikája Szlovéniában, de festményeik biztosan nincsenek. Brane Kovic műkritikus szerint a gyűjtemény értéke meghaladná az egymilliárd dollárt, ha valódiak lennének a képek. Pavle Car, a nemzeti múzeum igazgatója őszinte sajnálatának adott hangot a kialakult helyzet miatt. Mint mondta, a kiállítás megnyitóját határozatlan időre elhalasztják. Az igazgató, akit még az előző kormány alatt neveztek ki az alkalmasságával kapcsolatos kételyek dacára, kitart amellett, hogy

A fiaskót a kulturális minisztérium is vizsgálja. Asta Vrecko miniszter közleményében azt írta: ami a képek hitelességét illeti, ők nem tudnak véleményt mondani, az a szakértők feladata. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a kiállításért anyagi ellentételezés nem járt, de vizsgálják az ügyet.

Vrecko szerint a múzeum szakértői bizottsága nem volt hajlandó felvenni a kiállítást a nemzeti múzeum éves tervébe, az igazgató saját hatáskörében döntött annak megrendezéséről. Az esetleges személyi következményekről nem bocsátkozott találgatásokba.

A múzeumigazgató szerint csak néhány hete született döntés a tárlatról, ezért nem szerepelt a kiállítás az éves tervben, és ez magyarázza, hogy csak pár nappal a megnyitó előtt jelentették be a létrejöttét egy rövid közleményben, amelyben a művek alkotóit sem nevezték meg.

A gyűjtemény tulajdonosa, Niko Boljkovac azt mondta a Delónak, hogy a Gallus nevű kis magángaléria igazgatójaként az elmúlt 50 évben vásárolta a műveket különböző árveréseken, ahol aránylag alacsonyak voltak a kikiáltási árak. Ő segített összevásárolni az Autocommerce vállalat kollekcióját is, amelyet két évtizede mutattak be a Szlovén Nemzeti Galériában.

(MTI)

Nyitókép: Twitter

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2022. június 09. 23:30
Eső után köpönyeg... Előfordult hasonló eset már Svájcban is, a '90-es években, ami azért mégse Szlovénia...és igaz, ott hamarabb avatkozott be a szakértő és nem lett ekkora égés.
röviden
2022. június 09. 22:28
Ha valódiak - kétlem -, ha hamisak, mindenképp kínos. A nyitókép feltehetőleg illusztráció, mert az Algíri nők-sorozat darabja 25-30 millió dollár, és mindegyikről pontosan tudni, ki vette meg , mikor, kitől. Egy-egy kósza Malevicset, vagy Mirót esetleg lehet találni, de Degas-t, Munch-öt, vagy Picassót erősen kétséges.
I am being lied to
2022. június 09. 21:36
Lassan a véleményekkel! Edgar Degas például nem volt agresszív forradalmár, hanem igazi nagy művész! Szemben mondjuk Maleviccsel. Érdekes lenne persze látni, hogyan hamisították Malevics Fekete négyzet fehér alapon című korszakos festményét? Elrajzolták a négyzetet? Vagy elrontották a fehéret?
vastaps
2022. június 09. 18:02
Elado 1000+ drb. beke-galamb rajz. 25.000 euro / drb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!