Magyar ezredes: Az oroszok 23 hónapig havonta egymillió lövést képesek a tüzérségükkel leadni

2022. szeptember 07. 10:14

Resperger István szerint az oroszoknak közel 1500 tüzérségi eszközük van, amivel legalább öt-hétszeres túlerőben vannak az ukránokkal szemben.

2022. szeptember 07. 10:14
null

Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. Olyan kérdések merültek fel, minthogy miért fogytak el az európai országok fegyverei, hová kerülnek az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek, vagy milyen hírszerzési segítséget kap Kijev.

Nyugati fegyverszállítmányokról

„Azokból a fegyverekből, amiket átküldtek Ukrajnába” – felelte Resperger arra a kérdésre, hogy miből van hiány ma az Európai Unióban. „Van arról is információ, hogy nem véletlenül váltották le az ukrán titkosszolgálat egyik vezetőjét, mert a szervezett bűnözés is hozzáfért ezekhez a páncéltörő, légvédelmi eszközökhöz, sőt, legújabban két darab CAESAR francia önjáró lövegről is szó van, amit eladtak az ukránok valahova. Reméljük, nem az oroszoknak” – fejtette ki az ezredes.

Resperger szerint a fegyverek kelendők, akár a Közel-Keletre, akár a Balkánra, de Európába is el lehet juttatni ezeket „nagyon jó pénzért, főleg úgy, hogy ők ingyen kapták”.

Orosz tartalékokról

„Rossz híreim vannak: míg ukrán oldalról fogynak az orosz lőszerek, addig az új számvetések szerint az orosz erők 23 és fél hónapig havonta egymillió lövést képesek még a tüzérségükkel leadni, olyan mennyiségű lőszer áll rendelkezésre.

Közel 1500 tüzérségi eszközük van, amivel legalább öt-hétszeres túlerőben vannak az ukránokkal szemben

– hangoztatta az ezredes. Resperger szerint személyi állományban rosszabb a helyzet, hiszen nincs általános mozgósítás. Kifejtette, próbálnak mindenhonnan vagy kényszersorozással, mint a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságokban, embereket gyűjteni, illetve minden egyes orosz területről zászlóaljakat kellene felállítani.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. szeptember 08. 05:49
"Magyar ezredes: Az oroszok 23 hónapig havonta egymillió lövést képesek a tüzérségükkel leadni" - Azért mentek fegyvert kunyerálni Észak-Koreába! xDDDDDDDDDDDDDDDD
roccobaba
2022. szeptember 07. 21:38
Biztosan emlékeztek. Jónéhányan a fegyverszállitások kezdetén már itt leirtuk itt, hogy több fegyver, több halál, hosszabb szenvedés. Ez lett belöle. És még hol a vége?! Mennyit ér a nyugatnak Ukrajna népe? Mikor tér észhez Európa? Egy bizonyos gazdasági lejtőn, már nem lehet megállni.... Zelenszkij biztos, hogy ez volt a legjobb megoldás!?
Balango
2022. szeptember 07. 15:47
Szerintem Exterde Tibor kifejezetten jól kérdez.
Akitlosz
2022. szeptember 07. 13:35
"Rossz híreim vannak:" Kinek a számára? Mi a magyar érdek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!